Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Πέντε χυδαίες δικαιολογίες της Μενδώνη...

 
Η υπουργός Πολιτισμού, με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, δεν εμφανίστηκε μόνον προκλητική ενώπιον των... πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων, επιστρατεύοντας γελοίες ψευτο-δικαιολογίες για την άθλια κάλυψη του Δημήτρη Λιγνάδη. Έκανε κάτι χειρότερο: Έδειξε ότι είναι τυφλωμένη από τη λατρεία της για την εξουσία, αγκιστρωμένη στην καρέκλα της, εθισμένη στη διακυβέρνηση. Θα μπορούσε βέβαια να διαλύσει κάθε τέτοια σκέψη εάν έκανε κάτι απλό: Εάν υπέβαλλε την παραίτησή της, αφού κατέθεσε -καθυστερημένα- τη μηνυτήρια αναφορά της στον Άρειο Πάγο. Έτσι ίσως διέσωζε τελικά λίγη από την υστεροφημία που όλοι οι πολιτικοί θέλουν να διατηρήσουν αφού απομακρυνθούν από την καρέκλα τους... Αντί για όλα αυτά, η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να προχωρήσει σε απίστευτες φθηνές δικαιολογίες για να καλύψει εαυτήν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη: * «Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος». Αλήθεια, κ. Μενδώνη, πρέπει να υπάρχει σχετικό τμήμα στη γραφειοκρατία ενός υπουργείου για να επιληφθεί ο πολιτικός προϊστάμενος όταν υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ή φήμες; * «Μας εξαπάτησε». Είναι πρωτοφανώς χυδαίο, όταν προκύπτουν τέτοιου είδους καταγγελίες και βοά ο τόπος, να δίνεις το περιθώριο στον καταγγελλόμενο, ωσάν να είναι φίλος σου και όχι υφιστάμενός σου, να σε πείσει εάν είναι αλήθεια ή ψέματα όσα καταγγέλλονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πολιτικός ρέπει να το ξεκόβει: Αποπομπή και διακοπή σχέσεων μέχρι να αποδειχθεί τι έχει συμβεί. * «Η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε, έτσι μπορέσαμε να παρέμβουμε θεσμικά». 

Η Λίνα Μενδώνη δεν ντράπηκε να πει ότι κινητοποιήθηκε δυο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, όταν έδωσε συνέντευξη ένας από τους ανθρώπους που κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν όταν ήταν ανήλικοι. Τι σήμα δίνει σε όσες και όσους δεν έχουν τις διασυνδέσεις ή το ψυχικό απόθεμα να βγουν δημοσίως να μιλήσουν για το έγκλημα που υπέστησαν; * «Πολιτική ευθύνη γιατί να έχω; Για την επιλογή κάποιου για τον οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση την εποχή που επελέγη; Γιατί δεν μας είπε κανείς αυτά που λέγανε ότι ξέρανε; Η ευθύνη είναι σε εκείνους». Η υπουργός απαξίωσε συλλήβδην όλους και όλες τις ηθοποιούς, τους ανθρώπους του θεάτρου, που τώρα με παρρησία βγαίνουν και στηρίζουν τους καταγγέλλοντες στον δύσκολο αγώνα που ξεκινούν. Κάτι τόσο ντροπιαστικό δεν έχει ειπωθεί ξανά. * «Δεν έκανα ανασκαφή στο αρχείο, δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Απ’ όσο ξέρω δεν έχει υπάρξει καταγγελία γι’ αυτά που είπε ο κ. Γεωργουσόπουλος. Όταν ήμουν γενικός γραμματέας στο υπουργείο, δεν είχα αρμοδιότητες που σχετίζονταν με τον σύγχρονο πολιτισμό». 

Η Λίνα Μενδώνη παραδέχτηκε ότι έχει επιλεκτικές αισθήσεις, αλλά και επιλεκτικές ευαισθησίες. Διαβάζει μόνον υπηρεσιακά έγγραφα. Αν κάποιος δίπλα της δολοφονείται, εκείνη θα αντιδράσει μόνον αν κατατεθεί έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτοί ήταν μόνο μερικοί από τους απίστευτους ισχυρισμούς που ξεστόμισε η υπουργός την Παρασκευή. Ύστερα από αυτά η πορεία της είναι προδιαγεγραμμένη: Θα πέσει μαζί με τον Μητσοτάκη...

Νίκος Σβέρκος

avgi.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.