Θεσμικό χάος...

 
Μια ανοιχτή υπόθεση ελέγχου τηλεοπτικού σταθμού από το 2003 μέχρι και σήμερα καταδεικνύει το απαράμιλλο χάος που διέπει τη λειτουργία των περιφερειακών καναλιών με ανοχή του κράτους, του πολιτικού συστήματος αλλά και του ΕΣΡ. Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό RISE TV, με εμβέλεια σε... όλη την Αττική, πρώην κανάλι MTV Greece, πρώην Smart TV, πρώην TV Πειραιάς.

Την περίοδο του TV Πειραιάς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε, το 2003...

, την ποινή της οριστικής διακοπής του σταθμού με το σκεπτικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του ήταν τα παιχνίδια απάτης και γραπτών μηνυμάτων γνωριμιών με σεξουαλικό κι άλλο περιεχόμενο. 

Το κανάλι ωστόσο δεν έκλεισε, αντιθέτως άλλαξε πρόγραμμα και φυσιογνωμία και την ίδια χρονιά το ΕΣΡ ανακάλεσε την απόφαση διακοπής, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ. Η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του προστίμου το 2003, ενώ το Πρωτοδικείο Πειραιά ακύρωσε το πρόστιμο του ΕΣΡ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, με την απόφαση 354/2011 απέρριψε την αίτηση ακύρωσης προστίμου του τηλεοπτικού καναλιού ως αβάσιμη. Σημαντικό είναι ότι στο σκεπτικό εκείνης της απόφασης αναφέρεται πως ενδεδειγμένη ποινή για τους σταθμούς που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας είναι η διακοπή της μετάδοσής τους!

Παρά το γεγονός αυτό, το 2018, το ΕΣΡ αποφάσισε πως η υπόθεση θα πρέπει να επανακριθεί σε ό,τι αφορά το ύψος του προστίμου. Με αιτιολογικό τον υποβαθμισμένο ποιοτικά χαρακτήρα προγράμματος, το ΕΣΡ αποφάσισε τελικά τον Μάιο του 2019 την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. Δεκαοκτώ μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2021, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση επιβολής προστίμου...

typologies.gr