Αλέξη, φάε τη σκόνη μου!...

0


 «Ηταν μια υγρή και σκοτεινή νύχτα». Τι κι αν αυτή η φράση έχει καταχωριστεί ως η χειρότερη αρχή λογοτεχνικού έργου στην ιστορία; Θα την ξεπεράσω αυτοστιγμεί: «Κάθισα κι άκουσα τον Μητσοτάρχα προχθές στη Βουλή».

Μπορεί το... χρονογράφημα να μη νογάται για λογοτεχνικό κείμενο, ωστόσο ό,τι κι αν γράψεις εκκινώντας με το «Κάθισα κι άκουσα τον Μητσοτάρχα προχθές στη Βουλή», πόσο χειρότερα μπορεί να συνεχίσει;

Κι όμως, μπορεί. Σε μία και μόνη περίπτωση: την ίδια την ομιλία του Μητσοτάρχα. Και κάπου εδώ, κάπως έτσι, ξεκινά ένα πλήρως προπαγανδιστικό κείμενο, με έντονα στοιχεία προβοκάτσιας, έτσι, για να με πάρουν στα σοβαρά και οι ασόβαροι (του σιναφιού κυρίως). Σιγά που δεν μπορούμε κι εμείς να..., αλλά μπορείτε μόνο εσείς, που άλλη δουλειά δεν!

Εξαλλο τον έκανε πάλι ο άλλος! Που, τέτοιος που είναι, δεν κοτάει να τα βάλει μόνος του με τον ντελικανή μας, τον ανεμελιάρη μας, τον τσανταλίνα μανταλίνα και από κοντά κι η Λίνα (έτσι λένε στην πιάτσα τσ’ μάγκες, γατάκια!). Αλλά βάζει κάτι Πολάκηδες και κάτι καλλιτέχνες, λέει, να διαμαρτύρονται άνευ λόγου και αιτίας. «Ομερτά» - έτσι τους είπε. Και διαμαρτυρήθηκαν, λέει, «για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» (καλά μωρέ, ομερτά σας είπε. Δεν σας είπε και αριστερούς ομοφυλόφιλους!). «Τρολ του διαδικτύου» χαρακτήρισε όσους, άντε να μην πω, θυμήθηκαν τι έπαθαν στα νιάτα τους και ξεκίνησαν να λένε ιστορίες, μπας και! Δουλειά δεν είχε ο διάολος, έξυνε το μαλλί του. Γιατί, γι’ αυτό τα κάνουν όλα τούτα. Γιατί δεν έχουν δουλειά. Τα ’πε κι ο άλλος ντελικανής, ο Κούγιας. Κι εγώ, δύο ανθρώπους δεν αμφισβητώ ποτέ: τον Λεφάκη και τον Κούγια.

Βρε θα ξεχάσω εγώ που πήγαινα στο ΣΕΗ κι ήμουν η μόνη δημοσιογράφος και δεν τους ήξερε μήτε η μάνα τους; Και ξαφνικά, όλα τα κανάλια, λιάγκηδες και μάπηδες, που κάποιοι από δαύτους έχουν φάει και πειθαρχικό για τα σεξιστικά τους σχόλια, τη στάση τους απέναντι στην κακοποίηση, στους ομοφυλόφιλους, στις γυναίκες και και και... και τελοσπάντων όλοι τούτοι έμαθαν άξαφνα τι θα πει ΣΕΗ και το επικαλούνται πιο συχνά κι απ’ την προσευχή τους; Και αντί να πει κι ευχαριστώ ο Μπιμπίλας, να σκύψει το κεφάλι και ν’ ακολουθήσει, την κυβερνητική γραμμή ν’ ακολουθήσει, μιλάει και μιλάει και μιλάει... Και τι λέει; Ακόμα και στον Περρή τόλμησε να σηκώσει κεφάλι και στον αέρα της εκπομπής που συμμετέχει ο τελευταίος (ευτυχώς, Παναγία μου, που δεν χάνει τηλεοπτική σεζόν για σεζόν - πρώτη μούρη πάντα, μη χάσει η Βενετιά βελόνι και φλουρί κωνσταντινάτο!), σ’ αυτή την εκπομπή, λοιπόν, βγήκε ο Μπιμπίλας και τι του λέει λες; «Κι εσείς, κ. Περρή, τότε με τον Θέμο με κοροϊδεύατε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς». Η τρίχα μού σηκώθηκε. «Μα εμείς ποτέ δεν κοροϊδεύαμε ανθρώπους σ’ εκείνη την εκπομπή» απάντησε ο Περρής. Και όλοι μας ξέρουμε πως μεγαλύτερη αλήθεια δεν έχει ξαναειπωθεί! Γιατί εγώ, δύο ανθρώπους εμπιστεύομαι πάντα: τον Περρή και έναν (όποιον να ’ναι) από τους 56 «κατασκευαστές πλυντηρίου» που συνιστούν Μενδώνη.

Μωρέ, έξαλλο τον έκανε σου λέω! Μόνο «γιατί δε μ' αγαπάς Αλέξη;» που δεν του είπε. Ενα ράκος το παλικαρόνι μου. Το κρητικό μου κυπαρίσσι. Που θα μου το μαράνουν οι τυχάρπαστοι. Αυτοί, που και κράτος δικαίου θέλουν και ενισχυμένο ΕΣΥ και δωρεάν παιδεία και τους φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια και τους μπασκίνες απ’ όξω (αμ δε!) και να τηρούνται οι νόμοι ακόμα και για τους φυλακόβιους (ήμαρτον Κύριε!) και και και... «Δε σεβάστηκες έναν πατέρα τριών παιδιών». Ετσι του είπε και τον σκόνιασε τον Αλέξη. Γιατί αν είσαι πα-τέ-ρας, ξέρεις! Και ο Μητσοτάρχας μου, το καμάρι του Λυκαβηττού, το καϊμάκι του καφέ στο Ντα Κάπο, η δοξαριά στον Ικαριώτικο, η ρακέτα του Τσιτσιπά, το λάβαρο του ’21, η ντούγκλα στο μουστάκι του Καραϊσκάκη, ναι, αυτός ξέρει!

Πολύ καλά ξέρει. Μα δεν τον νοιάζει μία. Ενα μόνο τον ενδιαφέρει. Μόνο ένα. Μη χάσει την εξουσία. Γι’ αυτό, πολύ στα σοβαρά να τονε παίρνετε.

Νόρα Ράλλη

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)