Οι «φθορές» στο ΑΠΘ που «σίγουρα έγιναν, ίσως έγιναν, πού να ξέρω;»...

 
Η χθεσινή εισβολή της Αστυνομίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ και η βία κατά φοιτητών, δημοσιογράφων και διδασκόντων, έγινε έπειτα από πρόσκληση του πρύτανη του ιδρύματος Νίκου Παπαϊωάννου.

Πέρα από εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, αλλά και... της προηγούμενης νομοθεσίας, ήταν εφαρμογή των πιο υγρών ονείρων της φασιστικής ακροδεξιάς. Η Αστυνομία δεν εισήλθε για να αντιμετωπίσει «μπαχαλάκηδες», «εμπόριο ναρκωτικών», «βιασμούς», όπως λένε τα μόνιμα και διαχρονικά «επιχειρήματα» για την αναγκαιότητά της. Προσκλήθηκε για να αντιμετωπίσει φοιτητές και συμπαραστάτες τους που διεκδικούσαν το άνοιγμα των πανεπιστημίων και την απόσυρση ενός σχεδόν αποκλειστικά αστυνομικού νόμου για την Παιδεία.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα γεγονότα, πέρα από την ανακάλυψη κάποιας επίθεσης που δέχτηκαν οι άνδρες της και την οποία τα βίντεο δεν είδαν ποτέ, μιλά για «ομάδα ατόμων» (έτσι, αόριστα) που προκάλεσαν «φθορές». Εικόνα των φθορών δεν έχουμε δει και μάλλον δεν θα δούμε ποτέ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, που σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ των γεγονότων βρέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για να «αναγνωρίσει» τους συλληφθέντες, μιλώντας στην εφημερίδα Μακεδονία είπε, «Το μόνο που έκανα ως πρύτανης, ήταν να ενημερώσω το πρωί την εισαγγελία ότι υπήρχε παρεμπόδιση του εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων και πιθανές φθορές δημόσιας περιουσίας εντός του κτηρίου». Πιθανές φθορές, το κρατάμε.

Ο ίδιος άνθρωπος, ο πρύτανης Παπαϊωάννου, στην ίδια εφημερίδα, αμέσως μετά, λέει πως δεν μπήκε στην πρυτανεία εκείνη την ημέρα, αλλά εντούτοις, «εγώ ξέρω πού υπήρξαν οι φθορές οι σοβαρές. Αλλά δεν είναι δικό μου θέμα να το πω. Δεν είπα ότι έγιναν. Πιθανόν και να γίνουν. Είναι θέμα του εισαγγελέα. Από ό,τι άκουσα υπάρχουν θέματα φθοράς δημόσιας περιουσίας». Πιθανές φθορές, που χωρίς να είναι εκεί, ξέρει πού έγιναν, αλλά δεν θα το πει, και δεν είπε ότι έγιναν, πιθανώς και να γίνουν, έτσι άκουσε. Καλά ως εδώ;

Ξανά, ο ίδιος πανεπιστημιακός «δάσκαλος», σε επόμενη ερώτηση της εφημερίδας για το ποιες ακριβώς υποδομές του πανεπιστημίου βανδαλίστηκαν, απαντάει, «ε, τώρα τι να σας πω; πού να ξέρω; δεν μπήκα μέσα. Είμαι εκτός πανεπιστημίου».

Ένας δάσκαλος λοιπόν, διότι αυτό υποτίθεται ότι είναι ο πανεπιστημιακός, ακόμα κι αν έχει ανελιχθεί στη θέση του πρύτανη, καλεί την αστυνομία διότι είναι «πιθανό» να γίνουν φθορές, οι οποίες ξέρει πού έχουν γίνει, αλλά δεν θα το πει, και δεν είπε ότι έγιναν, πιθανόν και να γίνουν, από ό,τι άκουσε έγιναν, αλλά τι να πει, πού να ξέρει, δεν μπήκε μέσα.

Αυτή η τρικυμία εν κρανίω αποτέλεσε την δικαιολόγηση της άκριτης βίας της Αστυνομίας χθες στο ΑΠΘ. Με αυτήν την τρικυμία στο κρανίο του επισκέφτηκε ο πρύτανης το βράδυ την ΓΑΔΘ για να «αναγνωρίσει» φοιτητές, ποιος ξέρει πώς, αφού δεν βρέθηκε στους χώρους της πρυτανείας, κατά δήλωσή του. Αυτή η τρικυμία είναι και ενδεικτική του ακαδημαϊκού ήθους των υποστηρικτών της κυβέρνησης εντός του σώματος των πανεπιστημίων.

Που μόνο τους μέλημα είναι να δεχτούν βία οι φοιτητές τους. Που επιχαίρουν την υποβάθμιση των ιδρυμάτων που διοικούν. Που μισούν τις διεκδικήσεις για καλύτερα πανεπιστήμια, ανοιχτά πανεπιστήμια, πανεπιστήμια χωρίς τη μπότα αστυνομικού στο λαιμό των φοιτητών.

Ανδρέας Κοσιάρης

info-war.gr