Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό...

0


 ...και οι επόμενες εκλογές γρίφος... 

 Mε πολύ κόπο και διάφορα τεχνάσματα τα φιλοκυβερνητικά μέσα εμφανίζουν τελευταία δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από δεκαπέντε μονάδες -αποκρύπτοντας πως... οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειχναν παλιότερα διαφορά πάνω από είκοσι μονάδες.

 Η κυβέρνηση δηλαδή έχει υποστεί ήδη μια φθορά πέντε – έξι μονάδων -πέφτοντας στις δημοσκοπήσεις στο 37%- αλλά η αντιπολίτευση καθόλου δεν πρέπει να πανηγυρίζει αφού είναι καθηλωμένη στο 23%. 

Άρα μια προσφυγή στις εκλογές θα δώσει άνετη πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά ακόμα και ….μεγαλύτερα από αυτά που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. Η μαγική εικόνα είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό από τις παλιότερες δημοσκοπήσεις ….εξαφανίζεται -κάπου στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ούτε τα μικρότερα κόμματα ωφελούνται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται με ποσοστά πολύ χαμηλότερα από αυτά των προηγούμενων εκλογών -στα όρια της διάλυσης να ψάχνει μάλιστα και …αρχηγό. 

 Η αλήθεια ωστόσο είναι πως με τα ίδια ποσοστά πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά έφτασε το 32% -ένα ποσοστό που θεωρήθηκε μεγάλο ως εφαλτήριο για ένα μεγαλύτερο στις επόμενες εκλογές με την λογική φθορά μιας κυβέρνησης που αντί για ανάπτυξη 4% οδηγείται σε ύφεση 12% και θα παραδώσει αν φύγει μια χώρα με μεγαλύτερο χρέος και μικρότερο ΑΕΠ. 

 Η πραγματική διαφορά στις δημοσκοπήσεις είναι μονοψήφια -ορισμένες εκτιμήσεις μιλάνε για 6%- και τα δύο κόμματα θα μοιραστούν πάλι ένα ποσοστό γύρω στο 72% -πράγμα που σημαίνει ότι αν η φθορά της Νέας Δημοκρατίας φτάσει το 5% ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ισοδύναμος, αλλά μπορεί να διεκδικήσει την πρώτη θέση. 

 Με απλή αναλογική είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ένα από τα δύο κόμματα ούτε με την συνεργασία του Κινάλ και στις επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να πάρει ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από 35%. Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για να επιστρέψει στην κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τα ποσοστά του 2015 ή να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κινάλ και το κόμμα του Βαρουφάκη – που έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετέχει. 

 Το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και ποια κόμματα θα συμμετέχουν σ΄αυτές: τα …έξι κόμματα της δεξιάς που ετοιμάζονται να κατέβουν στις εκλογές ακόμα κι αν κανένα δεν περάσει το όριο του 3% θα στερήσουν από την Νέα Δημοκρατία ένα μικρό, αλλά πολύτιμο ποσοστό. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Βασίλη Σκουρή στο Ieidiseis.gr επιταχυνόμενη φθορά (σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφουν παραδοσιακές μετρήσεις) εμφανίζει η κυβέρνηση από το δεύτερο lockdown όπως καταγράφουν «μυστικές δημοσκοπήσεις» που πραγματοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 Η κυβερνητική φθορά επιταχύνεται μετά το «κορονογλέντι» στην Ικαρία, την υπόθεση Λιγνάδη, τη συνεχιζόμενη πίεση σε επαγγελματικούς κλάδους, με πρώτη την εστίαση, αλλά και οι κινητοποιήσεις για την παιδεία. «Το δε συμπέρασμα που βγάζει η ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι μια δυσαρέσκεια που εμφανίζει τάσεις ρωγμών στο εκλογικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και οδηγεί και σε αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά». 

 Το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών της Κουμουνδούρου, εμφανίζει τάσεις αποσυσπείρωσης με απώλειες και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο»-που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και το 20%. Την πιο μεγάλη ζημιά η Νέα Δημοκρατία την υφίσταται στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνολικότερα στους μικρομεσαίους, που αποτέλεσαν και το μεγάλο της όπλο στις τριπλές αναμετρήσεις του 2019. 

 Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 70%, ενώ οι απώλειες που εξακολουθεί να εμφανίζει σε σχέση με το 2019 είναι προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο» -ενώ αρχίζει να έχει εισροές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -από το χώρο της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και από τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, όπως το ΜέΡΑ25. Αν και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητά εκλογές και το σενάριο για πρόωρες εκλογές εκπορευόταν από την Νέα Δημοκρατία -για να τελειώνει με την απλή αναλογική και τον ΣΥΡΙΖΑ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που …δεν διαβάζει δημοσκοπήσεις θα πρέπει να το σκεφθεί καλά αν τις επιχειρήσει. 

 Στην καλύτερη περίπτωση για τη ΝΔ θα βγει από αυτές χωρίς αυτοδυναμία και στην χειρότερη μπορεί να πάει σε εκλογές για να αυξήσει τις δυνάμεις του -όπως λένε οι δημοσκοπήσεις- και να βρεθεί σε μια προοδευτική διακυβέρνηση ή οικουμενική κυβέρνηση! Το μόνο βέβαιο είναι πως θα πρέπει να πετάξει τις δημοσκοπήσεις -που έτσι κι αλλιώς πέφτουν έξω. 

Οι επόμενες εκλογές θα είναι ένας γρίφος, ίσως ένα θρίλερ με σασπένς και εκπλήξεις- ακόμα και αν συμβούν ως τότε γεγονότα που δεν μοιάζουν απίθανα -όσο και αν οι στημένες δημοσκοπήσεις προσπαθούν να δείξουν μια ομαλή πορεία που οδηγεί την Νέα Δημοκρατία σε αύξηση της δύναμής της με …δεκαπέντε μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ -που αντί να ωφελείται, χάνει από την φθορά της κυβέρνησης.

 Προφανώς -σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο Μητσοτάκης δεν θα κερδίσει μόνο τις επόμενες εκλογές, αλλά και τις μεθεπόμενες -η πολιτική σκηνή δεν θα γνωρίσει αναταράξεις και οι πέντε- εφτά μονάδες φθοράς της κυβέρνησης -σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις- θα χάνονται σε μια μαγική εικόνα.

 Η αλήθεια ωστόσο είναι πως το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, το μέλλον …άγνωστο, η Νέα Δημοκρατία θα έχει μεγαλύτερη φθορά όσο αποφεύγει τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αν θέλει να επιστρέψει στην κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τα ποσοστά που πήρε το 2015. Ο γρίφος γίνεται πιο δύσκολος αν προσθέσουμε σ΄αυτόν νέα κόμματα και το Κινάλ που για πολλούς πλησιάζει το τέλος της ζωής του, αλλά για τον Λοβέρδο στο διπλασιασμό των ποσοστών του με αυτόν αρχηγό! Αρχηγός ναι, αλλά ποιου κόμματος; 

Aν δεν οδηγηθούμε σε ένα νέο δικομματισμό με μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία και μια ισχυρή Προοδευτική Συμμαχία τότε θάχουμε περισσότερα κόμματα και κυρίως αρχηγούς -χωρίς κόμματα... 

 Νίκος Λακόπουλος 

 Πηγή:anoixtoparathyro.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)