Βενεζουέλα: Οι κυρώσεις δυσχεραίνουν την απόκτηση εμβολίων....

 
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας δυσχεραίνουν τη δυνατότητα της Λατινοαμερικανικής χώρας να προμηθευτεί εμβόλια για τον κορονοϊό μέσω του προγράμματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με...

τον αντιπρόσωπο του Παν-Αμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) στη Βενεζουέλα, Πάολο Μπαλαντέλι, μεταξύ 1.425.000 και 2.409.600 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca πρόκειται να φτάσουν στη Βενεζουέλα μέσω του προγράμματος COVAX μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Για να γίνει όμως αυτό, η Βενεζουέλα θα πρέπει να πληρώσει για αυτά τα εμβόλια μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, κάτι που υπό τις συνθήκες των κυρώσεων είναι αδύνατο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν παγώσει σχεδόν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Βενεζουέλας στο εξωτερικό και έχουν διακόψει τις σχέσεις της με τα διεθνή τραπεζικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε παρόλα αυτά ότι η χώρα θα ξεκινήσει πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών τον Απρίλιο, με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και την υποστήριξη της Κούβας και της Κίνας.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ χαλάρωσαν ένα πολύ μικρό μέρος των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει στη Βενεζουέλα, ανακοινώνοντας ότι επιτρέπονται μερικές συναλλαγές «απαραίτητες» για τη λειτουργία των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, όπως και συναλλαγές με το Εθνικό Ινστιτούτο Υδάτινων Χώρων (Instituto Nacional de los Espacios Acuaticos – INEA).

Πηγές: telesur, Sputnik