Ενας χρόνος πανδημία με το ΕΣΥ στα όριά του...

0


 Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο ο ιός περνούσε επίσημα τα σύνορα της Ελλάδας. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Στο τρίτο επιδημικό κύμα, στο τρίτο λοκντάουν, στην ασφυξία των δημόσιων νοσοκομείων, με την κυβέρνηση να μην έχει αξιοποιήσει στο ελάχιστο τον χρόνο που κέρδισε από την πρώτη καραντίνα για να... ενισχύσει τις υγειονομικές δομές και το προσωπικό τους.

Συνεχίζει να πορεύεται με μετατροπές γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, κλείνοντας τρύπες και ανοίγοντας νέες και αδιαφορώντας επικίνδυνα για τις υπόλοιπες –εκτός του Covid– ασθένειες.

Νέο επείγον έγγραφο του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη με προχθεσινή ημερομηνία, 24/2/2021, ζήτησε εντός 48ώρου να αδειάσει η ΜΕΘ του «Ερυθρού Σταυρού» από τους ασθενείς για να διατεθεί στον Covid!

Ο λόγος γίνεται για δεκατέσσερις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση – 8 διασωληνωμένοι, 6 με τραχειοστομία, ένας 26χρονος πολυτραυματίας χειρουργημένος μόλις την Τετάρτη και ένας 42χρονος που αεροδιακομίστηκε από τη Ρόδο με ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου και γίνεται προσπάθεια για εμβολισμό. Ασθενείς των οποίων συγγενείς και υγειονομικοί αγωνιούσαν με την είδηση της μεταφοράς τους – υπό ποιες συνθήκες, πού και ποια θα είναι η πορεία της νοσηλείας τους.

Τέτοιου είδους έγγραφα τείνουν να γίνουν κανονικότητα, παρά τις προειδοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών από τον περασμένο Μάρτιο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Η συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων 1.784 χθες (880 στην Αττική, 183 στη Θεσσαλονίκη και 103 στην Αχαΐα) , θανάτων (39 χθες), αλλά και νοσηλευόμενων σε κλινικές Covid και διασωληνωμένων σε ΜΕΘ (367) ανησυχεί τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την αγωνία τους εντείνουν τα άκρως μεταδοτικά, πιθανώς πιο νοσογόνα και θανατηφόρα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που έχουν διασπαρεί στη χώρα (1.053 συνολικά) με επίκεντρο τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (217), τη Θεσσαλονίκη (171) και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών (130).

Οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες και με την τεράστια περιφρόνηση από την κυβέρνηση κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου. Η πραγματικότητα από μόνη της, λένε, επιβάλλει τον συναγερμό ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε κρίση Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα...

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)