«Κλείδωσε» η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής...


 “Done deal” θεωρείται σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC μετά και το κρίσιμο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του...

CNN Greece, το ΔΣ ομόφωνα έκανε δεκτή την πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παύλου Μυλωνά που περιλαμβάνει βελτιωμένους όρους και αύξηση του προς πώληση ποσοστού στο 90% από 80% αρχικά.

Πλέον, για να επικυρωθεί και τυπικά αναμένεται η έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το 40,6% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Τι προβλέπει η πρόταση

Συγκεκριμένα, η νέα πρόταση του CVC προβλέπει ότι για να αποκτήσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα καταβάλει το ποσό των 410 εκατ. ευρώ περίπου ενώ το υπόλοιπο 10% θα παραμείνει στην Εθνική Τράπεζα. Αντίστοιχα, η τράπεζα θα υπογράψει συνεργασία με το CVC για το θέμα του bankassurance με διάρκεια 12 ετών.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, εφόσον υπάρξει η έγκριση του ΤΧΣ το τελικό «πράσινο φως» θα δοθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση εντός του Μαρτίου. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece δεν θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, με το ντιλ να παίρνει σάρκα και οστά κατά πάσα πιθανότητα εντός του Φθινοπώρου.

Τέλος στο σήριαλ

Έτσι, μετά από ένα χρόνο από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το CVC το σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής οδεύει προς την οριστική λήξη του. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την τράπεζα που -μετά από πέντε χρόνια- ολοκληρώνει την υποχρέωσή της προς στη DG Comp για την πώληση της θυγατρικής της. Έτσι, σε συνδυασμό και με την τιτλοποίηση Frontier που δείχνει να έχει πάρει το δρόμο της, η διοίκηση Μυλωνά ολοκληρώνει δύο πολύ βασικές εκκρεμότητες και μπορεί να οδηγήσει την Εθνική Τράπεζα στα επόμενα επιχειρηματικά βήματα.

Αντιδράσεις από εργαζομένους και αντιπολίτευση

Πάντως, η συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους εργαζόμενους της εταιρείας όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτοι, σε χθεσινή επιστολή τους έκαναν λόγο για «ξεπούλημα» της Ασφαλιστικής, προτείνοντας την εναλλακτική της δημόσιας πρότασης η οποία -όπως αναφέρουν- θα εξασφάλιζε σαφώς υψηλότερο τίμημα. 

Αντίστοιχα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά, αλλά ταυτόχρονα και την, φερόμενη από δημοσιεύματα ως οριστική, απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας να ξεπουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο fund CVC Capital, με πολύ χαμηλό αντίτιμο»...