Άγνωστο το μέλλον του lockdown στην Αγγλία...


 Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων λόγω της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού ανησυχεί τις βρετανικές αρχές, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι ακόμη «είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα τερματιστεί το lockdown». Την ίδια ώρα, λεωφορεία στο Λονδίνο μετατράπηκαν σε... ασθενοφόρα ασθενών με κορονοϊό για να αντιμετωπιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε ότι η παραμονή σε υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα δείχνει πόσο μεταδοτικό είναι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα μπορούμε να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς», είπε.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, της χώρας με τους περισσότερους θανάτους από κορονοϊό στην Ευρώπη, έχει στηρίξει μεγάλες προσδοκίες στην εκστρατεία εμβολιασμού, ώστε να μπορέσει σταδιακά από τον Μάρτιο να αίρει τους αυστηρούς περιορισμούς που έχει επιβάλει και έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία.

Ωστόσο, όπως είπε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, «αυτό που βλέπουμε στα στοιχεία του ONS (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία), στην έρευνα REACT (ανάλυση των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο), είναι η μεταδοτικότητα του νέου παραλλαγμένου στελέχους που είδαμε να φτάνει μόλις πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πράγματι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα».

Επισήμανε ότι μόνο χθες Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας 1.820 άνθρωποι, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «απεχθές», και προειδοποιώντας ότι «αναμένουμε ότι θα δούμε περισσότερους».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) πρόσθεσε στο δυναμικό του στο Λονδίνο δύο λεωφορεία τα οποία μετατράπηκαν σε ασθενοφόρα. Τα αυτοσχέδια αυτά ασθενοφόρα, από τυπικά μονώροφα λεωφορεία του Λονδίνου, θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό, ώστε να μειωθεί η πίεση στα ασθενοφόρα του NHS.