Η Folli Follie στη Βουλή με τη «μέθοδο» Novartis...


 Άντα Ψαρρά

Η σκανδαλώδης υπόθεση της Folli Follie και της οικογένειας Κουτσολιούτσου, δύο μέλη της οποίας είναι ήδη προφυλακισμένα, θα ήταν μια ακόμα θλιβερή υπόθεση για τη δικαιοσύνη και για το πώς επώνυμοι επιχειρηματίες με στενούς πολιτικούς δεσμούς θησαύρισαν στην Ελλάδα, ξέπλυναν μαύρο χρήμα, το διοχέτευσαν σε... ξένες τράπεζες και πολλοί από αυτούς διέφυγαν αφήνοντας τεράστια χρέη, αν δεν στηνόταν ξανά από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ένα σκηνικό ενοχοποίησης στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενα παρόμοιο δηλαδή μεταχρονολογημένο σκηνικό, όπως αυτό που στήθηκε για την ενοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο της Novartis. Μόνο που, όπως και με τα απόνερα της Novartis, οι κατηγορίες στηρίζονται σε μάρτυρες/κατηγορούμενους, σε όψιμες ανασκευές καταθέσεων και σε μηνυτήριες αναφορές και ελέγχους που ξαφνικά ανασύρονται από τα αρχεία. Η δικογραφία και αυτή τη φορά διαβιβάστηκε αμελλητί (χωρίς αξιολόγηση) στη Βουλή προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν λόγοι άρσης ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα λοιπόν που, χάρη στη αρωγή των ελεγχόμενων Μέσων Ενημέρωσης και τη λυσσαλέα επίθεση στη δικαιοσύνη, το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis μοιάζει μια δυσάρεστη ανάμνηση για όσους με πράξεις και παραλείψεις βοήθησαν τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρείας, τώρα που το φαγοπότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ ξεχάστηκε, ενώ οι κατηγορούμενοι πρωταγωνιστές του διορίστηκαν σε καίριες κρατικές θέσεις, είναι η ώρα μιας νέας προσπάθειας εκμετάλλευσης μιας δύσοσμης υπόθεσης με πρωταγωνιστές την οικογένεια των Κουτσολιούτσων και τα e-mail του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας.

Στα παλιά τους τα παπούτσια οι έρευνες και αν η επίσημη έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC υπογραμμίζει σε δύο σημεία της πως δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιώσει από πουθενά τους ισχυρισμούς του Ν.Σ. (διευθυντής ασφαλείας του Κουτσολιούτσου) στα επίμαχα e-mail που περιέχονται στη δικογραφία και κατονομάζουν ως πρόθυμους να βοηθήσουν την εταιρεία πρώην στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο έκανε τα προηγούμενα χρόνια η Ν.Δ. και τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ με τους «γαλάζιους» επιχειρηματίες Λαυρεντιάδη, Κυριακίδη, Καρούζο, Φρουζή κ.λπ., ανακαλύπτοντας μάρτυρες οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ήδη κατηγορούμενοι προκειμένου να στοιχειοθετήσει κατηγορίες για το ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που οι καυτές δικογραφίες έπαιρναν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η νέα δικογραφία έφτασε αμελλητί στη Βουλή με τον καινούργιο χρόνο μια και πέρα από τις διαπιστωμένες συγκλονιστικές απάτες των διαχειριστών της Folli Follie, που ήδη ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, ο εισαγγελέας, όπως αναφέρει στο σχετικό διαβιβαστικό, αποστέλλει τη «δικογραφία στη Βουλή για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ’ άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από Υπουργούς, Βουλευτή και φυσικά πρόσωπα και με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας, προκειμένου η Εισαγγελία να μπορέσει να προχωρήσει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ως τυχόν συμμέτοχου σε πράξεις πρώην Υπουργών και φυσικών προσώπων».

Και στην περίπτωση αυτή ανασύρθηκε από το αρχείο η σχετική δικογραφία για τη διαχείριση της υπόθεσης της Folli Follie από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως είχαν ανασυρθεί και οι μηνύσεις των πολιτικών για την υπόθεση Novartis. Τα πρόσωπα αναφέρονται στα e-mail του διευθυντή ασφαλείας είναι ο Α. Φλαμπουράρης, ο Α. Χαρίτσης, ο Σ. Αραχωβίτης και ο πρώην βουλευτής Μ. Μπαλαούρας. Ηδη οι προαναφερόμενοι έχουν καταθέσει μηνυτήριες αναφορές στον Αρειο Πάγο για τις αστήρικτες και κακόβουλες κατηγορίες σε βάρος τους με μόνο στοιχείο τους ισχυρισμούς ενός στελέχους της εταιρείας Κουτσολιούτσων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα το θέμα «σήκωσαν» τα ΜΜΕ Πέτσα μπερδεύοντας -προφανώς σκόπιμα- την προσπάθεια να επιμηκυνθεί η λειτουργία των ΚΑΕ παρά την κοινοτική οδηγία προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας, γεγονός που ευνόησε και την καταχρεωμένη εταιρεία ώστε να μη χαθούν έσοδα του Δημοσίου και ενώ ήδη η εταιρεία Κουτσολιούτσου είχε πουλήσει τις μετοχές της με ρήτρες στα ΚΑΕ.

Γρήγορα βέβαια το περιεχόμενο της πλήρους έκθεσης κατέδειξε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε κανένας από τους ισχυρισμούς του διευθυντή Κουτσολιούτσου, ενώ η δωρεά της Folli Follie στα νοσοκομεία της Ηλείας ήταν γνωστή και δημόσια. Επίσης αποδείχτηκε ότι όχι μόνο υπερψήφισε τότε την τροπολογία για τα ΚΑΕ η Ν.Δ., αλλά στη συνέχεια την επανέφερε και την ψήφισε και το 2020.

Ας σημειωθεί ότι έλεγχος για την εταιρεία ήταν ανύπαρκτος επί 20 χρόνια, ενώ η Ελεγκτική Επιτροπή της εταιρείας (με επικεφαλής τον πεθερό Κουτσολιούτσου) συνεδρίασε για πρώτη φορά το 2018 έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης PwC, η οποία και κατέδειξε ότι η καλή και κερδοφόρα πορεία της εταιρείας ήταν εντελώς πλασματική και τα ταμεία της άδεια.

Ενώ λοιπόν άλλη μια οικογενειακή και «γαλάζια» εταιρεία κατηγορείται για βαρύτατα κακουργήματα, οι «μένουμε πιστοί» και το επιτελικό κράτος ετοιμάζονται να στήσουν το συνηθισμένο σκηνικό και μέσα στη Βουλή. Ισως και αυτή η υπόθεση μαζί με τον διορισμό Βορίδη να αποτελεί έναν εκλογικό προάγγελο των μεθόδων που θα χρησιμοποιήσει το επιτελικό κράτος...


efsyn.gr