Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τα εν οίκω (μη) εν δήμω...

 
Λογοπαίγνια θέλουν στην κυβέρνηση; Λογοπαίγνια κι εμείς. Δουλειά δεν έχουμε που λένε, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Διότι τέτοιες ώρες, που... τρέχουμε και δεν φτάνουμε με τα κορονοϊκά, με τα εμβόλια και με όλα τα παρεπόμενα και τα παραλειπόμενα, ένας ανασχηματισμός -που μέρες τώρα παίζεται και τον ξεκίνησαν τα φίλα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικά, ψηφιακά και έντυπα....- μόνο σαν λογοπαίγνιο μπορεί να ακουστεί. Και μάλιστα λογοπαίγνιο υποβολιμαίο, κακόβουλο. 

Απ’ αυτούς τους φανερούς άσους που τους φυλάει, τάχα, κρυμμένος στο μανίκι ένας πρωθυπουργός και τους τραβάει, για χίλιους λόγους που ο ίδιος πιστεύει ότι υπηρετούν τον ίδιο και την πολιτική του, εκ των οποίων λόγων ουδείς έχει σχέση με ανασχηματισμό ουσίας. Οπότε, σχολιάζοντας, μπορείς να τον πάρεις και σαν λογοπαίγνιο. 

 Ετσι, θυμήθηκα κι εγώ από το Γυμνάσιο το αρχαιοελληνικό, αποτρεπτικό: Τα εν οίκω μη εν δήμω. Το μετέτρεψα σε… προτρεπτικό βάζοντας το «μη» σε παρένθεση. Και το… παραδίδω στην… κοινή γνώμη της «Εφ.Συν.» με διάθεση παιγνιώδη, μόνο και μόνο, για να γελάσουμε και λίγο, αυτές τις πρώτες μέρες ενός ακόμα δύσκολου χρόνου που μας περιμένει, αλλά και για να πούμε, καθαρά και σταράτα, στον πρωθυπουργό και στους συμβούλους που του συνιστούν τα διάφορα: Κάντε όσους ανασχηματισμούς τραβάει η όρεξή σας. 

Περάστε μ’ αυτούς όσα μηνύματα θέλετε, σε όσους αποδέκτες γουστάρετε, με όσα μέσα προβολής και «μαγικής εικόνας» έχετε στις λίστες σας. Αποφασίστε και τη στιγμή (το… timing) που θα σας ταιριάζει καλύτερα… Η πολιτική έχει σημασία. Πόσο είναι αποδοτική, για το σύνολο ή για λίγους. Αυτά κανένας ανασχηματισμός δεν τα αλλάζει: Ο (αυτό που) συ κρύβεις, εις την αγοράν κηρύσσεται, αρχαιοελληνική παροιμία κι αυτή, αντίστοιχη της νεοελληνικής: Ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εσύ κρυφό καμάρι! Τόσο μπορούν…

 Πέτρος Μανταίος

 Πηγή:efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.