Σύσσωμη καταδίκη της εισβολής στο Καπιτώλιο από διεθνείς ηγέτες...


Τη βαθιά τους ανησυχία για τα πρωτοφανή γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, με την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, εξέφρασαν ηγέτες χωρών και... 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς δεν διστάζουν να μιλήσουν για απευθείας επίθεση προς την ίδια τη δημοκρατία, αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και ζητούν να γίνει σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Ειδικότερα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό, υπογραμμίζοντας πως η δημοκρατία είναι υπό πολιορκία. Συγκεκριμένα, ο Μπορέλ δήλωσε: «Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία απόψε εμφανίζεται υπό πολιορκία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών». 

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι: «Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της δημοκρατίας». 

«Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ». 

Για «ντροπιαστικές εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας». 

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε κι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, καλώντας τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις - στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν τη δημοκρατία», σημείωσε ο Μάας. 


«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση»...


efsyn.gr