Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Τρία στρέμματα γραφεία για τον «στρατό» της Νικολάου...


 Γιώτα Τέσση, Αντα Ψαρρά


Ατελείωτη είναι η λίστα κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής που υπάγεται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μετά τον έκτακτο νόμο των αρίστων που προβλέπει άλλες 130 μόνιμες προσλήψεις διοικητικού προσωπικού στο «υπερ-υπουργείο», μετά τη δημιουργία από τη γενική γραμματέα Σοφία Νικολάου τριών νέων γενικών διευθύνσεων, κρίθηκε αναγκαία τώρα και η... μεταστέγαση της Γενικής Γραμματείας σε κτίριο παρακείμενο του υπουργείου με μίσθωμα 300.000 ευρώ τον χρόνο και εμβαδόν 3.000 τ.μ.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη μειοδοτικής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου, που έχει λάβει την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, «η διάρκεια της μίσθωσης είναι δώδεκα (12) έτη και αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου παραλαβής του ακινήτου από το Δημόσιο. Ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος ορίζεται το ποσό των είκοσι έξι χιλιάδων πεντακοσίων (26.500) ευρώ.

Το μηνιαίο μίσθωμα που τελικά θα προκύψει από τη δημοπρασία, θα παραμείνει σταθερό για μία τριετία και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως και από την έναρξη του τέταρτου έτους της μίσθωσης, κατά ποσοστό ίσο με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή του μήνα της αναπροσαρμογής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), όπως αυτή (η μεταβολή) υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή».

Ακόμα και αν το μίσθωμα παραμείνει στα 26.500 ευρώ/μηνιαίως πέραν της τριετίας, η μετεγκατάσταση της γενικής γραμματείας θα κοστίζει 318.000 τον χρόνο και 3.816.000 ευρώ την πρώτη δωδεκαετία. Είναι άραγε τόσο επείγουσα αυτή η μετεγκατάσταση με δεδομένο το ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τα αλυσιδωτά λοκντάουν, τη βαθιά ύφεση για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και υπό την απειλή μαζικών λουκέτων και απολύσεων στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης;

Δεν μπορεί, άραγε, να διατεθεί κάποιο από τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα του Δημοσίου για να στεγάσει τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής; Αυτή η λύση προφανώς δεν αναζητήθηκε, αφού, όπως διαβάζουμε στους όρους της μειοδοτικής δημοπρασίας, «το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε μέγιστη ακτίνα τριών χιλιομέτρων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Π. Κανελλοπούλου 4), όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 800 μέτρων από σταθμό ΜΕΤΡΟ (γραμμές 1, 2 και 3)», καθώς επίσης «το προσφερόμενο ακίνητο πρέπει να διαθέτει χώρους μικτής επιφάνειας (εξαιρουμένων των χώρων κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατύσκαλων και κοινοχρήστων διαδρόμων) 2.941 τ.μ. περίπου, ήτοι ωφέλιμη επιφάνεια γραφειακών-αρχειακών χώρων 2.353 τ.μ., όπως οι χώροι αυτοί αναλύονται στο συνημμένο κτιριολογικό πρόγραμμα. Το ακίνητο πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας από άποψη φωτισμού, αερισμού, μέσων σκίασης, θέρμανσης, ψύξης κλιματισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς».

Οπως γίνεται κατανοητό, το ακίνητο έχει ήδη βρεθεί και απλώς περιγράφεται στη διακήρυξη μειοδοτικής δημοπρασίας, η οποία πάντως θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 στο κτίριο της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών-Ανατολικής Αττικής.Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σοφία Νικολάου κάνει πάρτι με χρήματα του Δημοσίου. Η «Εφ.Συν.» έχει δημοσιοποιήσει τις απευθείας αναθέσεις για απεντομώσεις και προμήθεια καθαριστικών στις φυλακές σε δύο νεοσύστατες ως προς το αντικείμενο αυτό εταιρείες, με συμβάσεις συνολικής αξίας 739.000 ευρώ, αλλά και «τη δέσμευση ποσού 24.800 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης θεμάτων που αφορούν τις δημόσιες σχέσεις του γραφείου της. Ειδικότερα οι υπηρεσίες αφορούν την προβολή δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την προώθηση αλλά και συμβουλές-προτάσεις σε θέματα επικοινωνίας, των θεμάτων ημερήσιας διάταξης με σκοπό να προβληθούν ευρέως όλες οι δράσεις της»...

Ακολούθησαν οι 130 μόνιμες προσλήψεις στη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι οποίες αφορούσαν διοικητικό προσωπικό, λογιστές, γραμματείς και οδηγούς, όταν καλά καλά η κυβέρνηση δεν είχε ακόμα διαθέσει χρήματα για τη διεξαγωγή τεστ για τον κορονοϊό στις υπερπλήρεις φυλακές, όπου οι κρατούμενοι συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσλήψεις. Και όμως, σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση των αρίστων δίνει προτεραιότητα στη μίσθωση κτιρίου 3.000 τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσει τη γενική γραμματέα, τους συμβούλους και τους υπαλλήλους της...

efsyn.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.