Προκλήσεις χωρίς προηγούμενο...


Ο Μπάιντεν ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του στη σκιά της πανδημίας, με κυρίαρχα την παγκόσμια αβεβαιότητα για το αν οι... μεταλλάξεις του Covid-19 αντιμετωπίζονται με ένα τείχος μαζικών εμβολιασμών αλλά και τη σταδιακή αποδόμηση της συσπείρωσης πέριξ των κυβερνώντων που είχε καταγραφεί όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα. 

 Το χειρότερο δυνατό σενάριο δεν είναι πλέον αδιανόητο: η πανδημία να μην μπορεί να τεθεί βραχυπρόθεσμα υπό έλεγχο...

, με το ίδιο να ισχύει για τις οικονομικές παρενέργειές της. Για να έχουμε το μέγεθος της πρόκλησης που έχει μπροστά του από χθες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ας προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τον Ιανουάριο του 2021 με τον Μάρτιο του 1933, όταν ο Ρούζβελτ ανέλαβε τα καθήκοντά του.

 Ας φανταστούμε λοιπόν ότι εκτός από τη Μεγάλη Υφεση που ακολούθησε την κρίση του 1929 ο νέος πρόεδρος θα είχε να αντιμετωπίσει μια πανδημία σαν την ισπανική γρίπη του 1918, που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να κάνει τον κύκλο της και να τεθεί υπό έλεγχο. Χωρίς τα πλήθη που αποθέωσαν τον Ρούζβελτ στην ορκωμοσία του και τον επανεξέλεξαν τρεις φορές, το 1936, το 1940 και το 1944, ο Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να συνθέσει μια στρατηγική δραστικής αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν θα έχει μη αντιστρέψιμες παρενέργειες στην οικονομία της χώρας. 

 Ας θυμηθούμε την εξέγερση της Ακροδεξιάς εναντίον Δημοκρατικών κυβερνητών Πολιτειών που πήραν περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, σε μια έμπρακτη διαφοροποίηση από την τυχοδιωκτική ελαφρότητα και ανευθυνότητα του Τραμπ. 

 Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ταυτόχρονα μια πανδημία εξίσου, αν όχι περισσότερο, απειλητική με την ινφλουέντζα του 1918, την απειλή μιας Μεγάλης Υφεσης παρόμοιας, αν όχι μεγαλύτερης, με αυτήν που ακολούθησε την κρίση του 1929, στη σκιά μιας πρωτοφανούς διχαστικής ακραίας πόλωσης που παραπέμπει στο κλίμα που κυριαρχούσε στη χώρα μετά το 1860, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος... 

 Γιώργος Καπόπουλος

 Πηγή:efsyn.gr