Ιστορική παραπομπή Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο...

0

 
Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται για δεύτερη φορά στην τετραετή θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση της Βουλής να τον... παραπέμψει για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από συζήτηση τριών και πλέον ωρών, παραπέμπει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Γερουσία με την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση» για τον ρόλο του στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδα....

Το ψήφισμα για παραπομπή του προέδρου συγκέντρωσε 231 ψήφους υπέρ και 197 κατά. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που ψηφοφορία για παραπομπή προέδρου των ΗΠΑ συγκεντρώνει τόσο ισχυρή στήριξη και από τα δύο κόμματα, καθώς τουλάχιστον δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της διαδικασίας. Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό κατά του απερχόμενου προέδρου και αποτελεί σίγουρα και μια επιπλέον νίκη για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι είχαν ούτως ή άλλως την πλειοψηφία να περάσουν το ψήφισμα. 

Τι αναφέρει το άρθρο της παραπομπής; 

Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ και κατά παράβαση του συνταγματικού του όρκου να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να διατηρήσει, να προστατεύσει και να υπερασπιστεί το σύνταγμα των ΗΠΑ και κατά παράβαση της συνταγματικής του υποχρέωσης να φροντίσει ότι τηρούνται οι νόμοι, ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ ενεπλάκη σε σοβαρά εγκλήματα υποκινώντας βία κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ, με αυτή τη στάση, έδειξε ότι θα παραμείνει απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και το Σύνταγμα εάν του επιτραπεί να παραμείνει στη θέση του και έχει δράσει κατά τρόπο πλήρως αντιφατικό με το κράτος δικαίου. Συνεπώς δικαιολογείται η παραπομπή και δίκη, η απομάκρυνσή του από τη θέση του και η απαγόρευση να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα. 

Μιλώντας στην συνεδρίαση, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά κίνδυνο για τις ΗΠΑ και «πρέπει να φύγει αμέσως». «Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, και προσθέτοντας «πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε». 

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο σε λίγες ημέρες, θα ολοκληρώσει τη θητεία του, καθώς χρειάζεται καταδίκη από την Γερουσία ώστε να αποπεμφθεί. Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν συζητήσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, που ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η διαδικασία στη Γερουσία να καθυστερήσει ώστε να μην διαταραχθούν οι 100 πρώτες ημέρες προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ο νέος πρόεδρος ενδέχεται να επιτρέψει μια «διχοτόμηση» των εργασιών της Γερουσίας, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για τη δίκη, αλλά και για την επιβεβαίωση των επιλογών του για το υπουργικό συμβούλιο. Την καθυστέρηση επιβεβαίωσε σήμερα και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα. Οι Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πίεζαν τον Μακόνελ να συμφωνήσει να συγκαλέσει νωρίτερα το Σώμα. 

Νωρίτερα, μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Γερουσία έχει ήδη προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τυπική συνεδρίαση (pro forma), που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και στην οποία είναι παρόντες ελάχιστοι γερουσιαστές. Όσο για τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο, επέλεξε σήμερα να εμφανιστεί... ειρηνικός, καλώντας τους οπαδούς του να μη χρησιμοποιήσουν βία στις επικείμενες νέες διαδηλώσεις...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)