Το Άλαμο του Τραμπ...


Στρατής Αγγελής

Πολλοί στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο θα ήθελαν αυτή η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο  Άλαμο να ήταν το κύκνειο άσμα του τραμπισμού. Με φόντο ένα φρεσκοβαμμένο μαύρο τμήμα του «μεγάλου, υπέροχου, υπερενισχυμένου τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την... πολιτική παρακαταθήκη της προεδρίας του λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην επόμενη κυβέρνηση ούτε να σκεφτεί ότι θα το γκρεμίσει. Θα ήταν απίστευτο» είπε με το γνώριμο ύφος του ο Τραμπ, για να τονίσει στη συνέχεια απειλητικά: «Κανένας δεν θα το αγγίξει!».

Το «μεγαλόπνοο έργο» δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευτεί, διά στόματος Τζο Μπάιντεν, ότι δεν θα χτίσουν «ούτε ένα μέτρο παραπάνω».  Όμως δεν έχουν πει τι θα κάνουν με αυτή την κληρονομιά που αφήνει ο Τραμπ. Πιθανώς τίποτα. Θα το αφήσουν δηλαδή όπως είναι. 

Ο απερχόμενος Πρόεδρος είπε στους ρατσιστές οπαδούς του ότι «έχτισε» ένα τείχος 450 μιλίων (725 χλμ.), ότι επί προεδρίας του συνελήφθησαν 500.000 παράνομοι μετανάστες σε όλη τη χώρα και ότι σχεδόν όλοι διώχτηκαν από τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους 20.000 μέλη εγκληματικών συμμοριών. 

Ο Τραμπ απέφυγε να μιλήσει για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι φρουροί των συνόρων, οι ρέιντζερς κ.λπ., για τον χωρισμό μανάδων από τα παιδιά τους, για τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα και σε κλουβιά. Απέφυγε επίσης να μιλήσει για το κόστος του «Μεγάλου Τείχους» του.

Από τον «φράχτη» στο τείχος

Πέρα από το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα τού τείχους προϋπήρχε (οι προκάτοχοί του μιλούσαν για «φράχτη») και τώρα επισκευάστηκε, πέρα από το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν μόλις 40 χιλιόμετρα καινούργιου τείχους, ο Τραμπ απέφυγε να μιλήσει για το κόστος για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή οι Μεξικανοί γείτονες δεν κατέβαλαν ούτε 1 δολάριο, παρά τις απειλές του ότι θα τους αναγκάσει να πληρώσουν για όλο το έργο (σημειωτέον, ο Τραμπ μίλησε δημοσίως με τα καλύτερα λόγια για τον Μεξικανό αριστερό Πρόεδρο Ομπραδόρ και τη «συνεργασία» τους).

Δεύτερον, επειδή το κόστος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους ξεπέρασε τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ένα τρίτο χρηματοδοτήθηκε με απόφαση του Κογκρέσου και τα άλλα δυο τρίτα από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου μέσα από έναν κυκεώνα υπεργολαβιών.

Με υπογραφή Τραμπ

Αποτυπώνοντας και υπογράφοντας (κυριολεκτικά) σε αναμνηστική πλακέτα πάνω στο τείχος την πολιτική παρακαταθήκη του, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι το «κυνήγι μαγισσών» για την καθαίρεσή του θα στοιχειώσει τους Δημοκρατικούς και τον Μπάιντεν προσωπικά. «Να προσέχεις τι εύχεσαι» είπε στον 78χρονο διάδοχό του στην προεδρία.

Ήταν μια δηλητηριώδης υπενθύμιση των προεκλογικών ισχυρισμών για τη διανοητική κατάστασή του Μπάιντεν και για ενδεχόμενη εφαρμογή της 25ης τροπολογίας του συντάγματος σε βάρος του. Μια προειδοποίηση που ίσως πέρασε απαρατήρητη από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, όχι όμως από τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του Τραμπ, που έχει εθιστεί στην «εναλλακτική πραγματικότητα» του τραμπισμού. 

Εξάλλου, μεγάλο μέρος αυτών των οπαδών έχει «καταπιεί» και ήδη διαδίδει τη θεωρία πως δεν ήταν οι ακροδεξιές συμμορίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αλλά «εξτρεμιστές της Antifa» που κατάφεραν να παρεισφρήσουν στην κατά τα άλλα «ειρηνική διαμαρτυρία».

Το εναλλακτικό  Άλαμο

Με την ίδια «εναλλακτική πραγματικότητα» θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως ο Τραμπ υπέγραψε την πολιτική παρακαταθήκη του στο... ηρώο του  Άλαμο.  Όμως η μεθοριακή πόλη  Άλαμο των 20.000 κατοίκων όπου μίλησε ο Τραμπ μόνο κατ’ όνομα μοιάζει με το φρούριο του  Άλαμο, 350 χιλιόμετρα βορειότερα, όπου έγινε το ομώνυμο «ολοκαύτωμα» τον Μάρτιο του 1836. Τότε που περίπου 250 Τεξανοί επαναστάτες κλείστηκαν στο φρούριο και εξοντώθηκαν μετά από δωδεκαήμερη πολιορκία από σχεδόν δεκαπλάσια δύναμη του μεξικανικού στρατού υπό τον Πρόεδρο και στρατηγό Σάντα  Άνα.

Βέβαια, οι επαναστάτες του  Άλαμο είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από τους δικούς τους μέσα στη σύγχυση που προκάλεσε η μεξικανική προέλαση, αλλά αυτά είναι... ψιλά γράμματα. Οι Τεξανοί ανασυντάχθηκαν και ενάμιση μήνα αργότερα, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Χιούστον, συνέτριψαν τον στρατό του Σάντα  Άνα με το σύνθημα «Θυμηθείτε το  Άλαμο», αιχμαλώτισαν τον ίδιο και τον ανάγκασαν να υπογράψει ταπεινωτική συμφωνία για το Μεξικό.

Οι «λαθρομετανάστες» του Τέξας

Το  Άλαμο πέρασε στην αμερικανική Ιστορία ως σύμβολο ηρωισμού και πατριωτισμού.  Όμως η «επανάσταση» και η απόσχιση του Τέξας από το Μεξικό (είχαν ήδη αρνηθεί να το πουλήσουν οι Μεξικανοί στις ΗΠΑ) έγινε κυρίως από Αμερικανούς εποίκους, «λαθρομετανάστες» που θα έλεγε σήμερα ο Τραμπ, οι οποίοι περνούσαν ανενόχλητοι τα τότε «σύνορα». Μέχρι που οι γκρίνγκος έγιναν πολλοί και τόσο ισχυροί ώστε πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η Δημοκρατία του Τέξας προσαρτήθηκε επίσημα στις ΗΠΑ το 1845 ως η 28η πολιτεία. Ακολούθησε νέος πόλεμος και νέα ήττα για το Μεξικό, με αποτέλεσμα να οριστεί ως νέο σύνορο ο ποταμός Ρίο Γκράντε. Με τη συνθήκη του 1848 οι Αμερικανοί προσάρτησαν οριστικά, εκτός από το Τέξας, αχανείς εκτάσεις που μέχρι τότε ήλεγχε το Μεξικό ως διάδοχο καθεστώς των Ισπανών κονκισταδόρων (το Μεξικό κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία το 1821 ως νέα και βραχύβια αυτοκρατορία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Στον έλεγχο της Ουάσιγκτον πέρασαν περιοχές από την εύφορη Καλιφόρνια, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό μέχρι τη Γιούτα, τη Νεβάδα, το Κολοράντο και το Γουαϊόμινγκ, που ανακηρύχθηκαν με τη σειρά τους πολιτείες και ενώθηκαν με τις ΗΠΑ. Ερήμην, φυσικά, των αυτοχθόνων Ινδιάνων.

Ακροδεξιά μυθοπλασία

Όλα αυτά τα γεγονότα πασπαλίζονται με χολιγουντιανή μυθοπλασία και σερβίρονται επί δεκαετίες στον αμερικανικό λαό, με πιο χαρακτηριστικό το «Άλαμο», με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο καθαρά ιστορικό βιβλίο για το  Άλαμο, χωρίς στοιχεία μυθοπλασίας, γράφτηκε το 1948.

Τα γρανάζια της ακροδεξιάς μυθοπλασίας και μυθολογίας βρίσκονται ήδη σε κίνηση. Τι κι αν η βάση είναι σάπια; Μήπως θα είναι η πρώτη φορά; Κεντρικό ρόλο στο νέο αφήγημα θα έχει το  Άλαμο του Τραμπ, η ηρωική ομιλία του απερχόμενου Προέδρου και «θύματος των συστημικών δυνάμεων». «Θυμηθείτε το  Άλαμο» θα πουν, κι ας ήταν ένα διαφορετικό  Άλαμο.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που αγκάλιασε την αμερικανική Ακροδεξιά για να πάρει την εξουσία με τον Τραμπ, καλείται τώρα να την απομονώσει. Κάτι που θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο και ίσως να είναι πλέον ανέφικτο...

ΑΥΓΗ