Δεν μπορείς να εισβάλεις δύο φορές στο ίδιο Καπιτώλιο...

0

Mία ημέρα μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο οι Financial Times παρουσίασαν τις απόψεις διακεκριμένων πανεπιστημιακών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το περιστατικό δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα γεγονός στην αμερικανική ιστορία. 
Η... πυρπόληση του Καπιτωλίου και του Λευκού Οίκου από τους Βρετανούς το 1814..., εξηγούσε ο Φρέντρικ Λόγκβαλ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δεν έχει σχέση γιατί πραγματοποιήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις μιας ξένης χώρας.

Τα επεισόδια του 1932, όταν δεκάδες χιλιάδες βετεράνοι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που διεκδικούσαν καθυστερημένους μισθούς και επιδόματα, συγκρούονταν με την αστυνομία και τον στρατό στην Ουάσινγκτον, επίσης δεν προσφέρονται για παραλληλισμούς. Τα μέλη του λεγόμενου bonus army, εξηγούσε ο ιστορικός Τζέφρι Ενγκελ «δεν επιθυμούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή να διαταράξουν τις λειτουργίες της, αλλά απλώς να λάβουν νωρίτερα τα δεδουλευμένα τους».

Η εισβολή της 6ης Ιανουαρίου, επισήμαιναν οι Financial Times, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τη βομβιστική επίθεση που είχε πραγματοποιήσει το 1971 στο Καπιτώλιο η επαναστατική (τρομοκρατική κατά το FBI) οργάνωση Weather Underground ούτε με τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του 1969 και του 1970 που έφτασαν τους 500.000 συγκεντρωμένους και συχνά κατέληγαν σε επεισόδια με την αστυνομία και την εθνοφρουρά έξω από τα μεγαλύτερα κυβερνητικά κτίρια.

Ενας επιτυχής ιστορικός παραλληλισμός θα είχε μεγάλη πρακτική σημασία και για την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία καλείται να αποφασίσει εάν θα απαγγείλει στους δράστες κακουργηματικές κατηγορίες για «προτροπή σε εξέγερση με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης» - οι οποίες παρεμπιπτόντως θα μπορούσαν να αφορούν και τον πρόεδρο Τραμπ. Το διακύβευμα φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού από τα ιστορικά παραδείγματα θα μπορούσε να διδαχθεί και το λαϊκό κίνημα τρόπους για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με τους Ελληνες κάθε λογής δημοσιολόγους και δημοσιογράφους, ελάχιστοι ακαδημαϊκοί στις ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε εύκολες συγκρίσεις με ανάλογα περιστατικά στη χώρα τους.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου, πατήστε ΕΔΩ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)