Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Τώρα τους «κρεμάνε» από τις γραβάτες...


Προεκλογικά ψέματα και μισές αλήθειες. Mετεκλογικά δραματική επιβάρυνση της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Και τώρα, εν μέσω πανδημίας, ο διπλός εμπαιγμός για τους επιστήμονες.

Πρώτα με την... «κομπίνα» των διαβόητων «σκόιλ ελικίκου», τη γνωστή εισοδηματική ενίσχυση 600 ευρώ μέσω της «τηλεκατάρτισης», που αποσύρθηκε κάτω από την κατακραυγή και το καραμπινάτο σκάνδαλο.

Τώρα, με την περίφημη δεύτερη ενίσχυση με το ποσό των 400 ευρώ. Μετά την τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση καταβολής της νέας έκτακτης ενίσχυσης, οι επιστημονικοί φορείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον διπλό «κόφτη», που περιορίζει δραστικά τον αριθμό των δικαιούχων.

Ο διπλασιασμός των εισφορών

Δεν πρέπει να έχει υπάρξει μεγαλύτερη (πολιτική) εξαπάτηση τις τελευταίες δεκαετίες από αυτή που υφίστανται τους τελευταίους 19 μήνες ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και γενικότερα μια σειρά επιστημονικοί κλάδοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το μετεκλογικό τοπίο στο ασφαλιστικό διαμορφώθηκε ερήμην των ελεύθερων επαγγελματιών, που άλλα περίμεναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλα πληρώνουν. Είναι τραγική ειρωνεία και για το περίφημο «κίνημα της γραβάτας», που υποτίθεται ότι ασφυκτιούσε από τη διασύνδεση των ασφαλιστικών του εισφορών με το ετήσιο εισόδημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου Κατρούγκαλου από το 2016, υποχρεώθηκε από τις αρχές του 2020 σε νέες επιβαρύνσεις μετά την ασφαλιστική παρέμβαση Βρούτση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η επιβάρυνση των εισφορών είναι υπερδιπλάσια.

Πώς έγινε αυτό; Η βασική πρόβλεψη του ασφαλιστικού Βρούτση αφορά την αύξηση της ελάχιστης εισφοράς που υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι οι αυτοπασχολούμενοι. Αυτή προσδιορίστηκε στα 220 ευρώ τον μήνα (από 180 ευρώ που ήταν με τον Νόμο Κατρούγκαλου), ποσό που αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 1.650 ευρώ ή ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 19.800 ευρώ!

Και όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι, από τους 600.000 επαγγελματίες, οι 9 στους 10, δηλαδή οι 540.000, δηλώνουν στην εφορία πολύ χαμηλότερο εισόδημα από το όριο που έθεσε η κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι 60.000 που δηλώνουν περισσότερα από 19.800 ευρώ τον χρόνο μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι επιλέγοντας να πληρώσουν την κατώτατη κλάση!

Με άλλα λόγια, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, που, υποτίθεται, ασφυκτιούσε από... υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που κυμαίνονταν από 185 έως 300 ευρώ μηνιαίως, τώρα πληρώνει μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές που ξεκινούν από τα 230 ευρώ και θα φτάνουν έως τα 550.

Εδώ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι με το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων (κατηγοριών) επιβαρύνονται τα μεσαία στρώματα επαγγελματιών και επιστημόνων με ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ (που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα), ενώ ελαφρύνθηκαν σκανδαλωδώς οι πιο εύποροι...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.