«Ως εδώ, κύριε Μπακογιάννη»...


Χάθηκε στον «Μεγάλο Περίπατο», εκτοπίστηκε από τον Λόφο Στρέφη η δημόσια διαβούλευση. Μια δημοτική αρχή που φροντίζει να παρακάμπτει τη γνώμη της κοινωνίας των πολιτών αλλά και των ίδιων των φορέων του Δήμου Αθηναίων νιώθουν ότι έχουν απέναντί τους άνθρωποι της πόλης.

Δύο μέλη του... διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου «Σύμπραξη για την Αθήνα» (Athens Partnership), οι Ελένη Ζωντήρου και Βασιλική Μπάρκα, με κοινή τους δήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αποποιηθούν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την αποδοχή της ιδιωτικής χορηγίας-παρέμβασης στον Λόφο Στρέφη: «…μάθαμε την πρόταση από τον Τύπο όπως όλοι και δεν προτιθέμεθα να αναλάβουμε καμία ευθύνη που δεν μας αναλογεί», ξεκαθαρίζουν.

Χαρακτηρίζουν την ιδιωτική πρόταση «πολλαπλά προβληματική, κατ’ αρχάς ως προς τη διαδικασία που κινείται έξω από τον χαρακτήρα του σωματείου αφού δεν ακολουθήθηκε ούτε το ελάχιστο της διαβούλευσης».

Στο σωματείο εντάσσεται το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη», στο πλαίσιο του οποίου κατέθεσε την πρότασή της για «υιοθέτηση» του Λόφου Στρέφη η –μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία real estate– «Prodea Investments». Ομως, καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε από τη δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη με τα μέλη του σωματείου για αυτή τη χορηγία ύψους 1 εκατ. ευρώ, τη μεγαλύτερη οικονομικά πρόταση «υιοθέτησης» μέχρι σήμερα που επίσης αφορά έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της πρωτεύουσας.

«Παρακάμπτονται συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Διαδικασίες που ανήκουν στην πόλη. Είναι θέμα αξιών και αρχών. Είναι θέμα δημοκρατίας. Δήμος δεν είναι το «αποφασίζω εγώ». Ο δήμος είναι το πρώτο στάδιο της δημοκρατίας», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η κ. Ζωντήρου.

Η δήλωση των κ. Ζωντήρου και Μπάρκα έγινε με αφορμή τη χορηγία για τον Λόφο Στρέφη, αντανακλά, όμως, ένα γενικό «μη παρέκει» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το Athens Partnership. Αν και έχει οικειοποιηθεί -για πολύ μικρότερες έως τώρα χορηγίες- το πρόγραμμα του σωματείου, έχει προσπεράσει τις συμμετοχικές διαδικασίες που το διέπουν. Το Athens Partnership δεν έχει συνεδριάσει έστω μία φορά επί δημοτικής αρχή Μπακογιάννη, αναφέρουν μέλη του.

Η «Ανοιχτή Πόλη»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δήλωση των κ. Ζωντήρου και Μπάρκα, η «Ανοιχτή Πόλη» παρατηρεί ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τον Λόφο Στρέφη «αποδεικνύεται με το καλημέρα έωλος».

«Κανενός είδους διαβούλευση δεν έχει προηγηθεί: ούτε στη γειτονιά και στο Συμβούλιο της οικείας Δημοτικής Κοινότητας ούτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, αλλά ούτε και έγιναν σεβαστές οι διαδικασίες έγκρισης που προβλέπονται από τον ίδιο τον χορηγικό θεσμό που με τόση αίγλη περιβάλλει η δημοτική αρχή», τονίζει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή είχε δεχθεί κριτική για απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης και για τον «Μεγάλο Περίπατο». Διαδικασίες διαβούλευσης, όπως η συγκέντρωση των απόψεων των πολιτών για το έργο μέσω ερωτηματολογίου, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, παρά τα όσα είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή...

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr