Γιάννης Αντετοκούνμπο...


 O Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος που δείχνει έμπρακτα ότι η ιδέα που λέγεται Ελλάδα δεν είναι ένα απολίθωμα. Από  μικρό παιδί, βίωσε σκληρή ανέχεια, ρατσισμό και διακρίσεις αλλά παρόλα αυτά, ήθελε να είναι Έλληνας. 

Και... το θέλει ακόμα και τώρα που είναι εκατομμυριούχος και διάσημος και δεν ζει καν στην Ελλάδα. Το θεωρεί μάλιστα τιμή του και αισθάνεται υπερήφανος.
Ο Αντετοκούνμπο ομνύει στην υπόθεση «Ελλάδα», δεν την αντιμετωπίζει ως μέσο, αλλά ως σκοπό, η στάση του απέναντί της δεν είναι εργαλειακή, αλλά εκείνη ενός πραγματικού πιστού. 
Αποδεικνύει έτσι, ότι αυτή η υπόθεση παραμένει ακόμα ζωντανή και ελκυστική. Όχι επειδή ανακαλεί ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά γιατί κάποιος την επιλέγει συνειδητά και δίχως να την έχει ανάγκη, ως το μέλλον του. 
Πολύ σωστά, λοιπόν, μπήκε στην αφίσα του «Ελλάδα 2021» και ας βγάζουν αφρούς οι ελλαδέμποροι και οι ακροδεξιοί σαν τον Τσιάρτα. Ο Αντετοκούνμπο αντιπροσωπεύει το μέλλον της Ελλάδας, αυτοί αντίθετα, υπενθυμίζουν ότι δεν αξίζει να έχει ούτε παρελθόν.