Δύο μέτρα και δύο σταθμά...


Aγανάκτηση και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κεφαλονιά η ενέργεια της Αστυνομίας να στήσει μπλόκο στους εκδρομείς που κατέβαιναν από τον χιονισμένο Αίνο την περασμένη Κυριακή και να γράψει δεκάδες πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση, παρ’ όλο που οι εκδρομείς μετακινούνταν εντός των ορίων της περιφέρειας χρησιμοποιώντας τον... κωδικό 6, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που είχαν μετακινηθεί πρόσφατα προς την Πάρνηθα ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του.

Ενώ μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωναν πως είναι νόμιμη η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας με σκοπό τη σωματική άσκηση, όρος στον οποίο, σύμφωνα με όσα έχουν πει μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, περιλαμβάνεται μια βόλτα για αναψυχή, η Αστυνομία τώρα ισχυρίζεται τα αντίθετα.

Πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ισχυρίζονται ότι οι αστυνομικοί εκτέλεσαν το καθήκον τους και ότι ήταν παράνομη η μετακίνηση των πολιτών, όπως και ότι πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, χωρίς όμως να εξηγούν πού έγκειται η παρανομία και η διαφορά με τη μετακίνηση του πρωθυπουργού.

Η υπόθεση αναδεικνύει τη σύγχυση και το αίσθημα αδικίας που έχουν δημιουργήσει οι παλινωδίες, τα αντιφατικά μηνύματα και ο αυθαίρετος χαρακτήρας των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα περιοριστικά μέτρα, όπως και τον αυθαίρετο τρόπο δράσης της Αστυνομίας, που δείχνει συχνά ότι αντιμετωπίζει τα μέτρα σαν εισπρακτικά ή σαν τρόπο εμπέδωσης της καταστολής.

Κάτοικοι της Κεφαλονιάς, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ή γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζουν απορία γιατί δεν απαγορεύτηκε το ανέβασμα στο βουνό, αλλά αντιθέτως η Αστυνομία άφησε δεκάδες οικογένειες να ανέβουν με τα αυτοκίνητά τους και τις περίμενε στο κατέβασμα, δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτογραφίες που δημοσίευσε η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα kefaloniapress.gr, το μπλόκο δημιούργησε ουρά εκατοντάδων μέτρων και πολύωρη καθυστέρηση. Ορισμένοι προσπάθησαν να το παρακάμψουν μέσα από δύσβατα και επικίνδυνα μονοπάτια, άλλοι περίμεναν με την οικογένειά τους πάνω στο βουνό μέσα στο κρύο μέχρι να νυχτώσει και να φύγει η Αστυνομία. Tην υπόθεση ανέδειξε στο facebook o Κεφαλονίτης σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, μιλώντας για «αναιτιολόγητη, αυταρχική και εισπρακτική ενέργεια». «Στην Κεφαλονιά δεν θέλουμε σερίφηδες αλλά νομικά όργανα με κατανόηση κατά περίπτωση και δίπλα στον λαό», έγραψε, συγκεντρώνοντας δεκάδες σχόλια που επικροτούν.

Αντιδράσεις

Απάντησε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με μια έντονα πατερναλιστική ανακοίνωση που ρίχνει αορίστως την ευθύνη στους πολίτες, μιλά για υπερβολικές αντιδράσεις και ισχυρίζεται ότι η Αστυνομία «ενήργησε νόμιμα και αποδεδειγμένα με ανθρώπινο πρόσωπο». Επικαλείται μάλιστα ρήση που αποδίδει στον Βολτέρο («…καμία νιφάδα μες στη χιονοστιβάδα δεν αισθάνεται ενοχή…»).

Ωστόσο, η απάντηση εκθέτει περισσότερο την Αστυνομία, καθώς ρίχνει εμφανώς την μπάλα στην εξέδρα, αιτιολογώντας τα πρόστιμα με βάση τα καιρικά φαινόμενα και τις επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης, παρ’ όλο που δεν βεβαίωσε τροχαίες παραβάσεις αλλά πρόστιμα με βάση τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. «Απαντες γνώριζαν την παραβατικότητα της μετακίνησης αυτής, αλλά πρωτίστως και τον υπαρκτό κίνδυνο (τα καιρικά φαινόμενα σε εξέλιξη, τεράστιος συνωστισμός οχημάτων και επιβατών στους άκρως επικίνδυνους από τη χιονόπτωση δρόμους του βουνού). Η λογική απούσα. Η ανάληψη όμως της προσωπικής μας ευθύνης είναι δύσκολη άσκηση», σημειώνει.

Αυτό όμως που φαίνεται άλλη μια φορά δύσκολο είναι ο περιορισμός της Αστυνομίας στα καθήκοντα που απορρέουν από τον νόμο με αίσθηση αναλογικότητας και δικαιοσύνης, αντί για αυθαίρετες ενέργειες που δεν τεκμηριώνονται με βάση τον νόμο.

Με ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης ζητά από κάθε αρμόδιο να προβεί σε ακύρωση των προστίμων. Αφού σημειώνει ότι «οι αστυνομικοί υπάλληλοι εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους με απόλυτο επαγγελματισμό, σεβασμό και ακεραιότητα», επισημαίνει τη βασική αρχή πως ό,τι δεν απαγορεύεται ρητά, επιτρέπεται και επικαλείται τις ανέμελες εικόνες πολιτών στα χιόνια της Πάρνηθας και του Υμηττού το ίδιο Σαββατοκύριακο. «Συμπεραίνεται εύλογα ότι κάποιος που επιθυμεί να αθληθεί ή να κινηθεί με το κατοικίδιο ζώο του σε συγκεκριμένο χώρο, μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ι.Χ. προκειμένου να μεταβεί εκεί. Χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι μπορεί το παρόν να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για κατάχρηση», υπογραμμίζει...

Δημήτρης Αγγελίδης, Μωρφία Σταματοπούλου

efsyn.gr