Κυπριακό: Ανησυχία για τη στάση Γκουτέρες...

 
Βασίλης Σκουρής

Ανησυχία επικρατεί για τη στάση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ενόψει της έναρξης της νέας προσπάθειας για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

Οι δυο Εκθέσεις του...

Ατόνιο Γκουτέρες για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δημιουργούν  όντως πολλά ερωτηματικά για τη στάση που θα κρατήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην πενταμερή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ακόμα και στα τέλη του επόμενου μηνός στη Νέα Υόρκη (και όχι στην Ελβετία αυτή τη φορά).

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται και στις δυο Εκθέσεις ως «ελληνοκυπριακή αρχή». Η Κυπριακή Δημοκρατία δηλαδή εξισώνεται με το καθεστώς κατοχής, με το ψευδοκράτος! Η ονομασία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «ελληνοκυπριακή αρχή», μάλιστα, εκ των πραγμάτων, συνιστά παραδοχή της «ισότιμης κυριαρχίας» με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως ζητά ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Επιπλέον, σε καμία από τις δυο εκθέσεις δεν υπάρχει αναφορά στα Ψηφίσματα Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό!

Δικαίως η ηγεσία της Λευκωσίας θεωρεί πως τα παραπάνω αποτελούν αποτελούν παραχωρήσεις προς τον Ερσίν Τατάρ, ενώ διευκολύνουν να μπει στο τραπέζι η «λύση» των δυο κρατών, έστω και αν κάποιοι αντιτείνουν πως απλώς όλα αυτά διευκολύνουν τον τουρκοκύπριο ηγέτη να γίνει στην πορεία πιο «διαλλακτικός»!

Το βέβαιον είναι ότι το Κυπριακό έχει μπει σε μια κρίσιμη καμπή και η πενταμερής στην Νέα Υόρκη στα τέλη Φεβρουαρίου ίσως αποτελεί την απαρχή της «τελευταίας» ευκαιρίας για μια λύση στη βάση των αρχών της ομοσπονδίας...

ieidiseis.gr