Ήττα της Volkswagen... στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για το σκάνδαλο των ρύπων...

 
Η Volkswagen παραβίασε τον νόμο όταν εγκατέστησε στα αυτοκίνητά της τη συσκευή που παραπλανούσε για τις εκπομπές των ρύπων τους και το επιχείρημα ότι προστάτευε τις μηχανές τους δεν είναι αποδεκτό, αποφάσισε το Δικαστήριο της Ε.Ε. Πρόκειται για... μεγάλη δικαστική ήττα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία σχετίζεται με το σκάνδαλο Dieselgate, που αποκαλύφθηκε πριν από πέντε χρόνια.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος σε ελέγχους της διαπίστωσε ότι η Volkswagen είχε εγκαταστήσει στα οχήματά της παράνομο λογισμικό ώστε να περάσει τα τεστ των αμερικανικών υπηρεσιών για τις εκπομπές ρύπων.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει παραδεχθεί ότι το έκανε και όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε και στην Ευρώπη, όπου ισχυρίστηκε ότι η τοποθέτηση του παράνομου λογισμικού βοηθά στην προστασία του κινητήρα.

Εναντίον της Volkswagen στο Δικαστήριο της Ε.Ε. προσέφυγε ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, με το ερώτημα αν η αυτοκινητοβιομηχανία έχει εξαπατήσει τους αγοραστές των οχημάτων της και οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η «εταιρεία Χ», όπως αναφέρεται στα δικόγραφα, «δεν θα μπορεί να τοποθετεί μια παράνομη συσκευή η οποία να παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα για το σύστημα ελέγχου των ρύπων και να λαμβάνει έγκριση». Επίσης, κρίνεται ότι «δεν μπορεί να αποδειχθεί με κανένα τρόπο ότι η παράνομη συσκευή μπορεί να προλάβει γήρανση ή φράξιμο του κινητήρα», όπως ισχυριζόταν η εταιρεία.

Για «απόφαση-ορόσημο», μίλησε ο Γενς Μίλερ, συντονιστής μια ομάδας ΜΚΟ για το Περιβάλλον και τις Μεταφορές, λέγοντας ότι «είναι καλό νέο για να έχουμε καθαρότερη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη».

«Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν πλέον να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις τους να βάζουν πρώτο το κέρδος έναντι της υγείας. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες: Τα “πειραγμένα” αυτοκίνητα πρέπει να διορθωθούν και οι καταναλωτές πρέπει να αποζημιωθούν σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, το σκάνδαλο έχει κοστίσει στη Volkswagen πρόστιμα και αποζημιώσεις αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, ενώ έχει αναγκαστεί να ανακαλέσει εκατομμύρια οχήματα.