«Σοκ και δέος» ...από την μιντιακή σιωπή για την Palantir...


Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μερικές ημέρες ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την αποκάλυψη -που προήλθε από την εταιρεία και όχι από την κυβέρνηση…- πως η Ελλάδα έχει υπογράψει μία σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία Palantir. Πρόκειται για μία σύμβαση που... αφορά στην ανταλλαγή «δεδομένων για τον κορωνοϊό» και, ευλόγως, αυτή η γριφώδης αναφορά γεννά απορίες -ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πρόσφατα είχαμε τις αποκαλύψεις για τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ. 

Συν τοις άλλοις, η εν λόγω εταιρεία έχει κατηγορηθεί πως συνεργάζεται με την CIA, ενώ, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία εταιρεία που «έχει κατεξοχήν συνδέσει τη δράση της, μέσω των ιδρυτών της σε μια σειρά από δεδομένα τεράστια σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica, που αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και βοήθησαν στην εκλογή Τραμπ και στην ψήφιση του Brexit». 

Έτσι, 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την κυβέρνηση «ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το δελτίο τύπου της εταιρίας; Ποιος ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της;», «ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η εταιρία δεν εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα των πολιτών που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;» αλλά και «ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι  τα δεδομένα πολιτών που έχει στη διάθεση της η εταιρία από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη μετά-δεδομένων (metadata) που θα αφορούν εμπορικούς, διαφημιστικούς ή και πολιτικούς σκοπούς χειραγώγησης, αντίστοιχους του σκανδάλου Cambridge Analytica;».

Μάλιστα, για το θέμα έκανε χθες ειδική ανάρτηση στο Instagram και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά ταύτα, χθες στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν, όταν ολοκληρώθηκαν και τα βραδινά δελτία ειδήσεων των -πανελλαδικής εμβέλειας- καναλιών, ότι το θέμα είχε σχεδόν αποκρυβεί, παρά την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό αφενός προκάλεσε σοκ την Κουμουνδούρου, αφετέρου ενίσχυσε τις υποψίες πως… κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...

matrix24.gr