Από Πάρνηθα μέχρι μνημόνιο, μια πεταλιά δρόμος...

0

Τι συνδέει, άραγε, την Πάρνηθα, μια έρευνα κοινής γνώμης, μια έκθεση του ΟΟΣΑ και ένα νομοθέτημα για τα ΕΛΤΑ; Εκτός του ότι αποτελούν θέματα της ειδησεογραφίας, τα συνδέει το επικίνδυνο μείγμα αλαζονείας και αμεριμνησίας μιας κυβέρνησης που νομίζει ότι... μπορεί για πάντα να παραπλανά την κοινή γνώμη.

Οι «ανθρώπινες» στιγμές του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα δεν θα είχαν καμιά σημασία, αν δεν διαδραματίζονταν στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης..., με το καθημερινό δελτίο θανάτων να ενσπείρει φόβο και αγωνία. Και θα είχαν ακόμη μικρότερη σημασία αν ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του δεν είχαν επί μήνες γίνει «δικαστές» εκατομμυρίων πολιτών, των οποίων το έλλειμμα «ατομικής ευθύνης» ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας.

Τώρα, ήρθε η ώρα η «ατομική ευθύνη» των πολλών να πάρει εκδίκηση και να μετασχηματιστεί σε συλλογικό αναστοχασμό. Η κοινή γνώμη έχει πια αρκετά στοιχεία και, δυστυχώς, τραγικά δεδομένα για να καταλάβει πού σταματάει το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης και πού αρχίζει ο καταλογισμός ευθυνών για την υγειονομική κρίση, για την οικονομική κατάρρευση και για την εξόφθαλμη ιδιοτέλεια σειράς κυβερνητικών πολιτικών.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι το σήμα μιας αντίστροφης μέτρησης. Η ανοχή και η αντοχή δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση και στον θυμό. Και, δυστυχώς, στην αγωνία για τη μετά την πανδημία εποχή, για την οποία η κυβέρνηση περιορίζεται σε εξωραϊσμούς, αποσιωπήσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Τους εξωραϊσμούς τούς διαλύει θεαματικά η πρόβλεψη-ψυχρολουσία του ΟΟΣΑ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021: αντί του άλματος 4,5% ένα ισχνό 0,9%, εκτιμά ο οργανισμός. Τις αποσιωπήσεις τις σπάει η αποκρυπτογράφηση της δρομολογημένης μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που ως ευρωπαϊκό ΔΝΤ θα περιμένει στη γωνία με νέα μνημόνια το αστρονομικό ελληνικό χρέος.

Την εξυπηρέτηση συμφερόντων την αποκαλύπτει το ψευδώνυμο σχέδιο «εξυγίανσης» των ΕΛΤΑ, των οποίων η απαξίωση και η συρρίκνωση υπέρ των ιδιωτών επιδοτούνται με χρήματα των φορολογουμένων. Οπως έγινε με τη ΔΕΗ και άλλα πολύτιμα στοιχεία του δημόσιου πλούτου.

Με λίγα λόγια: ο αμέριμνος κυβερνητικός περίπατος εξελίσσεται σε εξουθενωτική ορθοπεταλιά. Το πού θα οδηγήσει την κυβέρνηση είναι αδιάφορο. Το πρόβλημα είναι να μην οδηγήσει τη χώρα και την κοινωνία σε ακόμη μία χαμένη δεκαετία...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)