Κάγκελα παντού...

 
Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές έπαψαν πλέον να βρίσκονται αντιμέτωποι με το επιεικές ή το σκληρό πρόσωπο της Δικαιοσύνης. Οι κρατούμενοι έπαψαν πλέον να εκτίουν τις ποινές τους αποφασίζοντας οι ίδιοι αν η... καλή συμπεριφορά τους και η αποφυγή πειθαρχικών παραπτωμάτων θα τους διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες κράτησης κάνοντας χρήση των λιγοστών ευνοϊκών μέτρων.

Οι κρατούμενοι θα κρίνονται στο εξής σε «τρίτο» βαθμό από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τη γιγάντια Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Θα ξαναδικάζονται μέσα στις φυλακές όχι για τη συμπεριφορά τους, αλλά για το αρχικό μικρό ή μεγάλο αδίκημά τους.

Χωρίς στοιχεία, χωρίς έρευνα, χωρίς την παραμικρή αιτιολογία, πέρασε χθες ακόμα ένα νομοσχέδιο περιορισμού δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση να πετάει στο καλάθι των αχρήστων τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, τις εκθέσεις των επίσημων φορέων, τις συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τις συνθήκες κράτησης, τις επιστημονικές απόψεις του νομικού κόσμου, τις ανακοινώσεις όσων δουλεύουν στις φυλακές και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Κάνοντας... χάρη στους καταδικασμένους τα πολλά επιπλέον χρόνια κράτησης που αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο για να έχουν το δικαίωμα σε άδειες και μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές. Οπως αυθαίρετα τα είχε αυξήσει, έτσι αποφάσισε χθες να τα μειώσει κατά το ήμισυ! Αυτό θα ισχύει για όλους τους ισοβίτες ανεξαρτήτως αδικήματος, πλην όσων χαρακτηρίζονται τρομοκράτες.

Μπορεί ο υπουργός να δήλωσε περήφανος, προσπαθώντας να πείσει για τα «οράματά» του, όμως η αλήθεια είναι μία. Ανύπαρκτο χρονοδιάγραμμα για κοινωφελή εργασία και πολιτικές επανένταξης, αναίτιος χρονικός περιορισμός των ευνοϊκών μέτρων, που αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο καλής συμπεριφοράς ειδικά για τους βαρυποινίτες, και πλήρης άρνηση για οποιοδήποτε μέτρο αποσυμφόρησης, ακόμα και επί πανδημίας, ενώ πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι στις φυλακές.

Ασυγκίνητος για τους ευάλωτους κρατούμενους, ασυγκίνητος για τους αρρώστους, ασυγκίνητος για τους ηλικιωμένους, αλλά ακόμα και για το προσωπικό, μοιράζει εκατομμύρια, αφήνοντας χωρίς γιατρούς, χωρίς νοσηλευτές και χωρίς ελπίδα στοιβαγμένους ανθρώπους τους οποίους το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει.

Οι κρατούμενοι, που από τον Μάρτιο στερούνται σχεδόν πλήρως τα επισκεπτήρια και τις άδειες, παραμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες με μόνο μέτρο την απομόνωση...

efsyn.gr