Η ιδεοληπτική μούχλα κι ο γαλάζιος Αγιος Βασίλης...

0

 
Η απάντηση Πέτσα για την "προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ"...

Απάντηση στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για «προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ μέσω του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά και τα ΜΜΕ», έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Στον...

ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται σε μια μουχλιασμένη, ιδεοληπτική κομματική κριτική», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη δήλωση του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση, ο οποίος ανέφερε πως «ο κ. Πέτσας ντύθηκε Άγιος Βασίλης με γαλάζια στολή και μοιράζει πλουσιοπάροχα δώρα σε λίγους κι εκλεκτούς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας λεπτομέρειες για το Σχέδιο Νόμου που αφορά στα οπτικοακουστικά, στα ΜΜΕ και τη διαφήμιση, αναφέροντας:

«Έχει τεθεί σε διαβούλευση, εδώ και λίγες μέρες, το Σχέδιο Νόμου με το οποίο: α) ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, και β) ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, το πλαίσιο που διέπει τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, καθώς και το Ε.Σ.Ρ., την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με το Α’ Μέρος του Σχεδίου Νόμου με το οποίο ενσωματώνεται η Οδηγία:

α) απαγορεύεται η υποκίνηση, μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων και σε τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, β) αυξάνεται η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων με την ενίσχυση των εργαλείων (νοηματική, υποτιτλισμός κ.α.) και τη θέσπιση διαδικασιών λογοδοσίας των παρόχων, γ) ενισχύεται η προστασία της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο (όροι και προϋποθέσεις στη σήμανση και παρουσίαση προγραμμάτων κ.α.), δ) ενισχύεται η εθνική και ευρωπαϊκή παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, ε) θεσπίζονται για πρώτη φορά κανόνες για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προς το περιεχόμενο: νομοθετείται για πρώτη φορά η υποχρέωση τους για προστασία των ανηλίκων και για αποτροπή μέσω των υπηρεσιών αυτών υποκίνησης σε βία, ή μίσος, ή τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, παιδικής πορνογραφίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, στ) ενθαρρύνεται η θέσπιση εθνικών κωδίκων δεοντολογίας με στόχο την περαιτέρω προστασία των καταναλωτών και ιδίως των ανηλίκων, αλλά και της δημόσιας υγείας, ζ) ενισχύεται ο ρόλος του Ε.Σ.Ρ. 

Είναι προφανές λοιπόν ότι πρόκειται για πλέγμα διατάξεων που βελτιώνει σημαντικά και εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας. Όμως, σαν να είναι κάτι ασήμαντο ή αόρατο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για όλα αυτά. Δεν τους απασχολεί φαίνεται ούτε η ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑΜεΑ στην ενημέρωση, ούτε η προστασία των ανηλίκων, ούτε η καταπολέμηση του ρατσισμού και του μίσους, ούτε η προώθηση των εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών που θα φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα μας.

Στο Β’ Μέρος του Σχεδίου Νόμου, ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που αφορούν σε ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, για παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, για παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών, για τη διαφήμιση στα Μ.Μ.Ε. και για το Ε.Σ.Ρ., την Ε.Ρ.Τ. και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκαν μόνο με αυτό το μέρος του Σχεδίου Νόμου και αναλώθηκαν σε μια μουχλιασμένη, ιδεοληπτική κομματική κριτική. Και κυρίως ανυπόστατη και αντιφατική για τους εξής λόγους:

1ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε συνεχή πλειοδοσία ως προς την στήριξη που χρειάζεται η οικονομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά ταυτόχρονα ζητά να εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά! Εμείς τι κάνουμε; Αναγνωρίζοντας ότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά η διαφημιστική δαπάνη φέτος λόγω της πανδημίας, δίνουμε κίνητρο στους τηλεοπτικούς σταθμούς να συνεχίσουν να επενδύουν στο πρόγραμμά τους, σε εξοπλισμό και υποδομές παρέχοντας εργασία σε δημοσιογράφους, τεχνικούς, καλλιτέχνες και διοικητικό προσωπικό. Και συμψηφίζουμε αυτή την επένδυση με το ποσό της δόσης του έτους 2020 που οφείλουν για την άδεια τους, εξαιρουμένου του ποσού που αποδίδεται για το 2020 στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.). Είναι ένα μέτρο στήριξης με προφανή πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και την απασχόληση, που μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν.

2ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται συνεχώς σε τοποθετήσεις που αφορούν στη στήριξη των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά χαρακτηρίζει «δώρο» τα μέτρα στήριξής τους! Εμείς τι κάνουμε; Παρέχουμε έκπτωση 50% για ακόμη 5 μήνες – και συνολικά για 10 μήνες – στη μηνιαία αμοιβή που καταβάλουν στην DIGEA οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και συμψηφίζουμε την έκπτωση αυτή με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις της DIGEA. Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο ποσό που υποχρεούνται καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για να εκπέμπουν, καθορίζεται με κοστολογικό μοντέλο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πέραν αυτού, επεκτείνουμε για ένα έτος (μέχρι 31.12.2021) την υποχρέωση δημοσίευσης στον τοπικό και περιφερειακό τύπο των περιλήψεων διακηρύξεων διαγωνισμών δημόσιων φορέων. Πρόκειται για μία ακόμη ρύθμιση που δίνει οξυγόνο στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να στηρίξουμε τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τον περιφερειακό και τοπικό τύπο, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, ας βρουν το πολιτικό θάρρος να πουν ότι θέλουν λουκέτα και ανεργία. 

3ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται υποτίθεται για τον κόσμο της εργασίας, αλλά δεν τον πειράζει να απολυθούν εργαζόμενοι από τις συνδεδεμένες ή συνεργαζόμενες με τα τηλεοπτικά κανάλια επιχειρήσεις! Εμείς τι κάνουμε; Παρέχουμε ευελιξία προκειμένου να αυξήσουμε, αντί να συρρικνώσουμε, την απασχόληση στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εταιρίες τηλεοπτικών παραγωγών. Καθιστούμε σαφές ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μειώνεται το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων για τους αδειούχους εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου που υφίσταται σήμερα ως υποχρέωση. Με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας δίνεται η δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να αξιοποιούν το διαθέσιμο προσωπικό στις εταιρίες που υλοποιούν τις παραγωγές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς να επηρεάζονται οι συνολικές θέσεις εργασίας. Όλοι, εκτός ίσως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουν ότι το διοικητικό προσωπικό και οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών σταθμών απασχολούνται σε μόνιμη βάση. Αυτό που αυξομειώνεται είναι το προσωπικό που απασχολείται στην ψυχαγωγία, στη μυθοπλασία και στις εκπομπές λόγου. Αυτή η κατηγορία προσωπικού εξαρτάται από το μείγμα προγράμματος του κάθε σταθμού, το οποίο μεταβάλλεται σε κάθε τηλεοπτική σεζόν ανάλογα με τις εταιρικές επιδιώξεις και την ταυτότητα του σταθμού. Οι θέσεις εργασίας σε αυτή την κατηγορία είναι προσωρινές και συνήθως έχουν ετήσια διάρκεια. Σχεδόν το σύνολο του προγράμματος αυτής της κατηγορίας υλοποιείται είτε από θυγατρικές εταιρίες παραγωγής, είτε από ανεξάρτητους παραγωγούς. Δεν τον νοιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί οι εργαζόμενοι; Είναι και αυτοί αόρατοι για αυτόν; Δεν έχουν αντιληφθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε ενισχύσει τα κίνητρα μέσω του ΕΚΟΜΕ για πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται πολυάριθμες τηλεοπτικές παραγωγές, οι θέσεις εργασίας στον ευρύτερο κλάδο της τηλεόρασης να έχουν αυξηθεί;

4ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά ζητά την ισοπέδωση προς τα κάτω! Εμείς τι κάνουμε; Δίνουμε ευελιξία στη διαμόρφωση του περιεχομένου προγράμματος της ΕΡΤ και παρέχουμε δυνατότητα αναβάθμισης αποδοχών για αυστηρά περιορισμένο αριθμό στελεχών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ικανών επαγγελματιών. Ποιος διαφωνεί με αυτό; Όποιος δεν κατανοεί το τεράστιο χάσμα στις αποδοχές μεταξύ των στελεχών αυτών και των αντίστοιχων συναδέλφων τους στα ιδιωτικά κανάλια. Όποιος θέλει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση μίζερη που να λειτουργεί ως κομματικό φερέφωνο. Όποιος ήθελε μια απαξιωμένη ΕΡΤ των κομματικών γκαουλάιτερ, δεν βολεύεται με τη νέα ΕΡΤ που επενδύει στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της, σε νέο πρόγραμμα και τελικά σε ένα νέο πρόσωπο που – όπως δείχνουν οι μετρήσεις τηλεθέασης – αγκαλιάζεται από όλους τους Έλληνες. Εμείς εμπιστευόμαστε την ΕΡΤ και τους ανθρώπους της, τους δίνουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους και θα κριθούν με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους έναντι του επιχειρησιακού σχεδίου και του εγκεκριμένου Προϋπολογισμού.

Κατόπιν αυτών, καθίσταται σαφές ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε μια ολιστική παρέμβαση για τη ρύθμιση του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος και την περαιτέρω ενδυνάμωση της εγχώριας ραδιοτηλεοπτικής πραγματικότητας.

Για μια ακόμη φορά, με πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο και τα κόμματα να συμβάλουν χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, γόνιμα και εποικοδομητικά, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τον εμπλουτισμό και την βελτίωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)