Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Αργεντινή: Έκτακτος φόρος στις μεγάλες περιουσίες...


 ...για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας...

Η Γερουσία στην Αργεντινή, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επιβάλει έκτακτο φόρο στις μεγάλες περιουσίες, κάτι που αφορά περίπου 12.000 ανθρώπους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και...να βοηθηθούν πιο πιο φτωχοί και οι μικρές επιχειρήσεις.

Ο φόρος αυτός, την επιβολή του οποίου στήριζε ο πρόεδρος της Αργεντινής...

Αλμπέρτο Φερνάνες και η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών, προβλέπεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο φόρος αυτός αφορά περίπου 12.000 φορολογούμενους, που διαθέτουν ρευστά διαθέσιμα που είναι 25 φορές μεγαλύτερα από το ποσό του φόρου, σύμφωνα με τη διευθύντρια της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων της Αργεντινής Μερσέντες Μάρκο ντελ Ποντ.

Ωστόσο την επιβολή του επέκρινε έντονα το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα “Μαζί για την αλλαγή” του πρώην προέδρου της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος χαρακτήρισε την έκτακτη αυτή φορολόγηση «δήμευση».

Περίπου το 40,9% των 44 εκατομμυρίων Αργεντίνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ξεπερνά το 10% και η οικονομία είναι σε ύφεση από το 2018. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 11% φέτος, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας covid-19 η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 39.000 ανθρώπων και έχει μολύνει 1,5 εκατομμύριο.

Περίπου το 20% των εσόδων από τον νέο φόρο θα πάνε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ένα 20% για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ένα 15% για κοινωνικά επιδόματα, ένα 20% για υποτροφίες φοιτητών και ένα 25% για τις επιχειρήσεις του τομέα του φυσικού αερίου.

Το μεγαλύτερο εργοδοτικό συνδικάτο της Αργεντινής, η Αργεντίνικη Ένωση Επιχειρηματιών (AEA), επέκρινε το μέτρο, το οποίο όπως κατήγγειλε «επηρεάζει την ιδιοκτησία, πλήττει τις επενδύσεις, την παραγωγή και την εργασία και προκαλεί μεγάλη αποθάρρυνση».

Ο πρόεδρος της ισχυρής Αγροτικής Ένωσης της Αργεντινής, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς, εξέφρασε την ανησυχία ότι ο «έκτακτος» αυτός φόρος θα γίνει μόνιμος.

Όμως για τον Ερμάν Λέτσερ, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Πολιτικής Οικονομίας (cepa), ο φόρος αυτός δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της Αργεντινής, καθώς «τουλάχιστον 11 χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική» αναζητούν τρόπους να μειώσουν τις ανισότητες μέσω της φορολογίας.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.