Γερμανία-Εμβόλια:Προχωράει σε δικές της παραγγελίες...

 
...εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης... 

 Δημοσίευμα της Bild ανέφερε την Κυριακή ότι η γερμανική κυβέρνηση ήλθε σε διμερή συμφωνία με τη... Pfizer/BioNTech για επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια, πέρα από τα 55,8 εκατ. δόσεις εμβολίων που θα λάβει αναλογικά από ΕΕ καθώς και τα 50,5 εκατ. της Moderna. 

Συνολικά η Γερμανία εξασφαλίζει συνολικά 136,3 εκατ. δόσεις για 68,15 εκατ. πολίτες, δηλαδή δύο ή και περισσότερες για τον κάθε ένα από όσους θα εμβολιαστούν. Ετσι η χώρα θα μπορούσε να χτίσει μέσα στο 2021 την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

 Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι και τα πρώτα που θα εγκριθούν από την ΕΕ. Εκκρεμούν οι αιτήσεις της Curevac, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, με τις οποίες επίσης έχει συνάψει η ΕΕ συμφωνίες για αγορά δόσεων και αναλογική διανομή στα 27 κράτη-μέλη.

 Η Γερμανία θα λάβει πάνω από 100 εκατ. δόσεις από αυτές τις τρεις εταιρείες μέσω της ΕΕ.  Παράλληλα, είναι κιόλας έτοιμο ένα από τα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα κατά της Covid-19 στη Γερμανία, στο Αμβούργο, ένα από τα περισσότερα από 400 που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα. Συνολικά 7.000 εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνονται εκεί καθημερινά υπό την επίβλεψη έξι ιατρικών διευθυντών που θα περιστοιχίζονται από άλλους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Αν η ΕΕ δώσει το πράσινο φως τη Δευτέρα για το εμβόλιο της Pfizer, οι γερμανικές Αρχές, οι οποίες έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού που σημειώνει έξαρση στη χώρα, θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα: οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν ήδη στις 27 Δεκεμβρίου. Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν εξάλλου μια μάλλον αργή εκκίνηση. Ο αριθμός των δόσεων που θα παραδοθούν στη Γερμανία αρχικά δεν αναμένεται να ξεπερνά τις 400.000. Από αυτές μόνον κάποιες χιλιάδες θα μεταφερθούν στο Αμβούργο.

 Τις πρώτες εβδομάδες, μόνον οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα δουν επομένως να τους προτείνεται η χορήγηση του εμβολίου αυτού, το οποίο γίνεται σε δύο δόσεις. Μεταξύ αυτών, οι άνω των 80 ετών δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν στο κέντρο εμβολιασμών, αλλά κινητές ομάδες θα μεταβούν απευθείας στα σπίτια τους ή στους οίκους ευγηρίας...