Η μεταλλαγμένη Ευρώπη...


 Κανονικά η 27η Δεκεμβρίου, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την προηγούμενη εβδομάδα όρισε ως μέρα πανευρωπαϊκής έναρξης των εμβολιασμών, είναι μέρα ανακούφισης και ελπίδας. Μια συμβολική απαρχή της μάχης αναχαίτισης της πανδημίας με το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει η επιστήμη, το εμβόλιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ε.Ε., φλυάρησε αυτάρεσκα εδώ και ενάμιση μήνα, όταν ολοκληρώθηκε η...

τελική φάση των δοκιμών του εμβολίου της Pfizer, για τις επαρκείς δόσεις που εξασφάλισε. Βιάστηκε να ανακοινώσει απίστευτες λεπτομέρειες για την τεράστια επιχείρηση παραγωγής και μεταφοράς των εμβολίων και για τα προγράμματα εμβολιασμών.

Ο υπουργός Υγείας έσπευσε να «μοιράσει» 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ο πρωθυπουργός, που μιλάει μέρα παρά μέρα με τον επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, υποσχέθηκε να εμβολιαστεί πρώτος, δίνοντας την εντύπωση ότι το κυριότερο πρόβλημα στη μάχη του εμβολιασμού είναι οι «ψεκασμένοι» αντι-εμβολιαστές.

Τώρα, αποδεικνύεται ότι το μείζον πρόβλημα είναι η τρομακτική ανεπάρκεια των εμβολίων στην κρίσιμη πρώτη φάση. Οι δόσεις που θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επαρκούν για λιγότερο από το 2% του πληθυσμού. Φυσικά, δεν είναι ευθύνη κυρίως και μόνο της ελληνικής κυβέρνησης η διάψευση των προσδοκιών, και μάλιστα στις συνθήκες αβεβαιότητας και ανησυχίας που δημιουργεί η μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία καταγράφηκε στη Βρετανία, προκαλώντας τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η διαχείριση της επιχείρησης «εμβόλια» στην Ε.Ε. εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό φιάσκο, δυστυχώς, ανάλογο με αυτό που λίγο έλειψε να αφήσει την Ενωση χωρίς προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης στην κορύφωση της πανδημίας.

Αποκαλύπτεται ότι η λαλίστατη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μέχρι πριν από λίγες μέρες διατυμπάνιζε ως τεράστια επιτυχία τις συμφωνίες προαγοράς τουλάχιστον 1,5 δισ. δόσεων πιθανών εμβολίων, τελικά έκανε μια κάκιστη συμφωνία με την Pfizer, στο όνομα ισορροπιών ανάμεσα στα γαλλικά και γερμανικά συμφέροντα, στα οποία συνθλίβεται όχι μόνο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά κυρίως η επείγουσα ανοσοποίηση και θωράκιση των 450 εκατ. Ευρωπαίων απέναντι στην πανδημία.

Ολα αυτά με άγνωστο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, στο όνομα της «ρήτρας εμπιστευτικότητας» που επέβαλαν οι πολυεθνικές του φαρμάκου. Δυστυχώς, πιο απειλητική από τον μεταλλαγμένο κορονοϊό αποδεικνύεται η μεταλλαγμένη πολιτική ηγεσία της Ε.Ε....

efsyn.gr