Το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς την μεσαία τάξη ήταν σαφές...

 
Αν κάτι έγινε σαφές από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021 ήταν μία... σαφής προσπάθεια επανασύνδεσης του κόμματός του με την λεγόμενη «μεσαία τάξη». Την μεσαία τάξη που τιμώρησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 αντιδρώντας πρωτίστως στην υπερφορολόγηση αλλά και τον αποκλεισμό της από τα όποια μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων ομάδων. Το θέμα άλλωστε έχει απασχολήσει και το εσωτερικό της Κουμουνδούρου....

με τους πιο μετριοπαθείς να διερωτώνται τόσο δημοσίως όσο και στα συλλογικά όργανα αν το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «είναι δικό μας», θα μπορούσε να έχει φουσκώσει λιγότερο για να ενισχυθεί και η μεσαία τάξη. 

Όπως και να έχει, το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς την μεσαία τάξη ήταν σαφές. Όχι μόνο γιατί θύμισε ότι η ΝΔ εξελέγη κάνοντας «σημαία» της την μεσαία τάξη, αλλά κυρίως γιατί επέμεινε ότι η κυβέρνηση την πρόδωσε καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την υποστήριξή της και την οικονομική της ενίσχυση, μολονότι δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες μνημονίου που επιβάλλουν μέτρα λιτότητας. Εξ αυτού του λόγου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και τη σύγκριση ανάμεσα σε τι θεωρεί ο ίδιος «μεσαία τάξη» και πώς την αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός. 

Για τον Αλέξη Τσίπρα, η μεσαία τάξη όπως την περιέγραψε είναι μία κοινωνική πλειοψηφία που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα εν μέσω πανδημίας, που ζουν από το μισθό τους, που αγωνιούν αν τα παιδιά τους μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση, που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους ή αναζητούν εργασία γκουγκλάροντας στο διαδίκτυο. Για να τονίσει ότι αυτό που τούς διακρίνει είναι οι ανάγκες τους κι όχι αν φορούν γραβάτα. Γιατί το είπε αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία; Μα για να θυμίσει την εικόνα που έχει Κυριάκος Μητσοτάκης για την μεσαία τάξη. Τι είχε πει ο πρωθυπουργός λοιπόν έναν χρόνο πριν κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 δίνοντας τον ορισμό της; Πως πρόκειται για τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που δεν προσδιορίζονται αποκλειστικά από το εισόδημά τους αλλά και από την αντίληψη που έχουν για τη ζωή. Για να συμπληρώσει ότι μεσαία τάξη «είναι όλοι αυτοί που ντύνονται απλά όμως ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει». 

Βεβαίως αν μιλούσαμε με όρους του σήμερα θα μπορούσε να έχει πει ότι ξέρουν και να φορούν μάσκα εκεί που πρέπει. Όσοι ανήκουν στη μεσαία τάξη βέβαια είτε λόγω εισοδημάτων είτε αντίληψης για την ζωή. Άρα κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τον πρωθυπουργό...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr