Αναθεωρεί προς τα κάτω τις δόσεις του 2020 η Pfizer...


 Προς τα κάτω αναθεώρησε η Pfizer τις προβλέψεις της για την παράδοση των εμβολίων, εν αναμονή της έγκρισής της από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας ανακοίνωσε... ότι εντός του 2020 θα διανείμει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, το οποίο αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία BioNTech...

Πρόκειται για τις μισές δόσεις που η εταιρεία ήλπιζε να χορηγήσει το 2020 και έφταναν τα 100 εκατομμύρια, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπός της στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η Pfizer επικαλείται προβλήματα στον εφοδιασμό της τονίζοντας ότι χρειάστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο διάστημα για την αύξηση της προσφοράς πρώτων υλών. Και πρόσθεσε ότι καθυστέρησαν τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης, γεγονός το οποίο έπαιξε ρόλο στην αλλαγή του στόχου.

Εγκρίθηκε από Μ. Βρετανία και Μπαχρέιν

Το κατά 95% αποτελεσματικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες από τη Βρετανία, που θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αρχίζει να εμβολιάζει τον πληθυσμό της έχοντας ήδη αγοράσει 40 εκατ. δόσεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των βρετανικών αρχών πρώτα θα εμβολιαστούν οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ σειρά θα πάρουν τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δίνουν τη μάχη με τον Covid-19.

Ακολούθησε η έγκριση από το Μπαχρέιν, που έδωσε άδεια έκτακτης ανάγκης για χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες του.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Κόστα Ρίκα υπέγραψε συμφωνία με τις BioNTech-Pfizer για την κατασκευή και την παράδοση 3 εκατομμυρίων εμβολίων το 2021.Οι παραδόσεις θα γίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Μαζί με τις συμφωνίες με την AstraZeneca και την Covax, περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας θα λάβει εμβόλια μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Moderna: 120 εκατ. δόσεις εντός το 2020

Σημειώνεται ότι τον δρόμο της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων παίρνει το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, αυτό της Moderna, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι κατά 94,1% στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας από τη λοίμωξη Covid-19.

Η εταιρία σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ αναμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Η Moderna, που βρίσκεται λίγο πίσω από τις Pfizer and BioNTech στην κούρσα, έκανε έτσι ένα βήμα μπροστά προκειμένου να ξεκινήσει εμβολιασμούς στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, την ώρα που η πανδημία του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να θερίζει και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων

Στο μεταξύ η πολυεθνική IBM αποκάλυψε ότι διαπίστωσε αρκετές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον εταιρειών που εμπλέκονται στη διανομή εμβολίων πιθανολογώντας ότι έγιναν από κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα με την IBM, ένας από τους στόχους ήταν η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες, που δεν κατονομάστηκαν.

πηγες Associated Press, Deutsche Welle, Reuters και AFP