Καθηγητής για ιδιαίτερα; 4+1 τρόποι για να βρείτε τον σωστό

 
Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική μέθοδος εκμάθησης, είτε μιλάμε για μαθητές που θέλουν ενίσχυση στα μαθήματα του σχολείου, είτε μιλάμε για κάποιους που ψάχνουν να μάθουν μια καινούργια γλώσσα ή δεξιότητα. Παρόλα αυτά, ο λαός μας έχει ένα πάρα πολύ σοφό ρητό: με όποιον δάσκαλό καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Τι σημαίνει όμως αυτό με απλά λόγια; Σημαίνει ότι η ποιότητα της διδακτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση και της μάθησης, ασχέτως αντικειμένου, εξαρτάται από τον καθηγητή. Με άλλα λόγια, δεν είναι όλοι οι καθηγητές ίδιοι.

Εννοείται λοιπόν ότι ένα από τα πιο καίρια προβλήματα όσων ψάχνουν για ιδιαίτερα online είναι η επιλογή του σωστού καθηγητή, αλλιώς όλος ο κόπος που θα αφιερώσουν στα μαθήματα μπορεί να πάει στράφι. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να επιλέξετε τον καλύτερο καθηγητή για ιδιαίτερο μάθημα....

1: Συστάσεις από γνωστούς

Ξεκινάμε από τον πιο διαδεδομένο και παραδοσιακό τρόπο ο οποίος δεν είναι άλλος από το να ρωτήσει κανείς κάποιον γνωστό που ήδη κάνει ο ίδιος ή το παιδί του κάποιο μάθημα να του συστήσει κάποιον καθηγητή. Από τη μια αυτή η μέθοδος είναι καλή γιατί θα πάρετε συστάσεις από κάποιο άτομο που γνωρίζετε κι εμπιστεύεστε, από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποια αρνητικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι απλά μπορεί να μην γνωρίζετε κάποιον που να κάνει το ιδιαίτερο που σας ενδιαφέρει. Το δεύτερο είναι ότι κάθε μαθητής είναι διαφορετικός, οπότε ένας καλός καθηγητής για κάποιον μπορεί να αποδειχθεί κακός για κάποιον άλλο.

2: Αναζήτησε σε εφημερίδες και άλλες αγγελίες

Εδώ περνάμε σε ακόμη πιο παραδοσιακή μέθοδο, η οποία ωστόσο μπορεί να αποδώσει καρπούς. Με αυτόν τον τρόπο θα βρείτε σίγουρα καθηγητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σας και θα μπορέσετε να έρθετε άμεσα σε επαφή μαζί τους. Το μειονέκτημα είναι ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενώ αν ψάχνετε για κάποιο μάθημα που δεν είναι τόσο διαδεδομένο – μια ξένη γλώσσα όμως τα Κινέζικα για παράδειγμα – μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε αγγελίες.

3: Αναζήτηση στα social media

Τα social media δεν είναι απλά για να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας, μπορούν να έχουν και πρακτικές χρήσεις. Πολλοί καθηγητές σε όλη τη χώρα έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορείτε να του βρείτε με μια απλή αναζήτηση σε αυτά ενώ πολλοί διαφημίζονται κιόλας εκεί. Η μέθοδος αυτή δεν είναι τόσο απλή και γρήγορη όσο οι εξειδικευμένες πλατφόρμες, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση ανάγκης. 

4: Οι πλατφόρμες αναζήτησης μαθημάτων

Περνάμε πλέον σε μια από τις καλύτερες λύσεις για να βρει κανείς καθηγητή για ιδιαίτερα σήμερα: τις πλατφόρμες αναζήτησης καθηγητών. Πρόκειται για ειδικά sites στα οποία ο κάθε καθηγητής δημιουργεί κάποια καταχώριση στην οποία εκθέτει τα προσόντα την εμπειρία και την κατάρτιση του και τον αν μπορεί να κάνει μαθήματα online – κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας - προκειμένου να μπορεί ο υποψήφιος μαθητής να συγκρίνει και να επιλέξει τον πιο κατάλληλο γι’ αυτόν. Επιπλέον, στα sites αυτού του τύπου είναι πολύ πιθανό να βρείτε και κριτικές ή αξιολογήσεις για τον κάθε καθηγητή ώστε να μπορέσετε να μάθετε ακόμη περισσότερα γι’ αυτόν και να δημιουργήσετε μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική άποψη. Σίγουρα πρόκειται για την καλύτερη, πιο ασφαλή και γρήγορη μέθοδο για να βρείτε έναν καλό καθηγητή και μάλιστα χωρίς να επενδύσετε πολύ χρόνο.

+1 Bonus tip: Δοκιμαστικό μάθημα

Με όποιον τρόπο και αν καταλήξετε σε κάποιον καθηγητή, είναι καλό να κάνετε ένα δοκιμαστικό μάθημα μαζί πριν καταλήξετε στην οριστική επιλογή του. Όπως είπαμε και πριν κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός κι έτσι ένας καλός καθηγητής μπορεί να μην είναι αναγκαία και καλός για σας, Θα πρέπει λοιπόν να δείτε πρώτα αν ταιριάζετε κι ένα δοκιμαστικό μάθημα είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος.