Οριστικό το ψαλίδι στο Δώρο Χριστουγέννων...

 
Παρά τις διαρροές που ήθελαν την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξασφαλίσει τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα του 2020, ο... υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι τελικά το δώρο θα καταβληθεί «με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος». Κύκλοι μάλιστα του οικονομικού επιτελείου λένε πως «η εναλλακτική της πλήρους κάλυψης στον ονομαστικό μισθό για όλους «θα έστελνε το λάθος μήνυμα, σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχουν πλεονάσματα αλλά ελλείμματα».


Δεδομένου ότι το ύψος του δώρου Χριστουγέννων υπολογίζεται βάση των απολαβών των μισθωτών από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου... κάθε έτους και πολλοί εργαζόμενοι το 2020 βρέθηκαν για σημαντικές περιόδους σε καθεστώς αναστολής εργασίας λαμβάνοντας επιδόματα χαμηλότερα από τους μισθούς τους, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν ζημιωμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης.


Τί σημαίνει αυτό για την τσέπη των εργαζομένων αλλά και εμμέσως για όλη την οικονομία αναλύουν στο tvxs.gr ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, με συγκεκριμένα μάλιστα παραδείγματα, και ο εργατολόγος Μάνθος Τριανταφύλλου.

 
«Πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς να υπάρξουν αδικίες»

«Για λόγους δικαιοσύνης αλλά και ευκολίας εφαρμογής, θα έπρεπε η κυβέρνηση να αποφασίσει καταβολή του δώρου στον ονομαστικό μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα», τονίζει ο φοροτεχνικός και αντιπρόεδρος της επιτροπής λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ηλίας Χατζηγεωργίου.

«Οι εργαζόμενοι των οποίων ο μισθός είναι υψηλότερος των επιδομάτων, 534 ευρώ για τους μήνες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο και 800 για τον Νοέμβριο θα βγουν ζημιωμένοι, ενώ όσοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είχαν χαμηλότερες από τα επιδόματα απολαβές στους αντίστοιχους μήνες, θα βγουν κερδισμένοι», σημειώνει ο φοροτεχνικός.

Για να γίνουν κατανοητές οι μειώσεις που θα δουν πολλοί εργαζόμενοι στο δώρο Χριστουγέννων, ο κ. Χατζηγεωργίου ετοίμασε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Εργαζόμενος με μισθό 700 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο, θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 658,50 ευρώ, εκ των οποίων 525 θα καταβάλει η επιχείρηση και 133,50 το κράτος. Ο εργαζόμενος χάνει 41,50 ευρώ.
Εργαζόμενος με μισθό 1000 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή 23 ημέρες μέσα στον Νοέμβριο θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 955,89 ευρώ, 905,76 από επιχείρηση και 50,13 από το κράτος, χάνοντας 44,11 ευρώ.
Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο, θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 1.033,50 ευρώ, 900 από επιχείρηση και 133,50 από το κράτος. Χάνει
166,50 ευρώ.
Περίπτωση που αφορά λίγους εργαζόμενους, κυρίως σε επιχειρήσεις διοργανώσης μεγάλων εκδηλώσεων που μπήκαν σε αναστολή τον περασμένο Μάρτιο και δε βγήκαν... ποτέ, με ονομαστικό μισθό 1.300 ευρώ θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων μόνο με βάση τα επιδόματα, μόνο από το κράτος, με αυτό να υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 534 ευρώ.
Αντίθετα εργαζόμενος με μερική απασχόληση και μισθό 200 ευρώ που βρέθηκε σε αναστολή δύο μήνες, θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 283,50 ευρώ, 150 από την επιχείρηση και 133,50 απο το κράτος.
«Η εφαρμογή της απόφασης θα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί δε θα είναι καθόλου απλό να διαπιστωθεί ο κάθε εργαζόμενος από πού έχει βγει σε αναστολή και ποια αναστολή θα βαραίνει το κράτος ούτως ώστε να χορηγήσει το μέρος του δώρου Χριστουγέννων που θα του αναλογεί», τονίζει ο Ηλίας Χατζηγεωργίου

«Υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται σε δύο επιχειρήσεις. Έστω ότι στη μία βγήκαν σε αναστολή και στην άλλη όχι αλλά έχουν λάβει τα επιδόματα που αντιστοιχούσαν στην αναστολή γιατί θεωρήθηκε κύρια εργασία τους. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων με παράλληλες εργασιακές σχέσεις μερικής απασχόλησης που έχουν βγει σε αναστολή. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να βρεθούν τα στοιχεία και να χορηγηθούν από το κράτος τα μέρη των δώρων Χριστουγέννων που αντιστοιχούν στην κάθε επιχείρηση για τον κάθε εργαζόμενο. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλές αδικίες» σημειώνει.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του  Κωνσταντίνου Λάππα, πατήστε ΕΔΩ...