Ευρωπαϊκός «πόλεμος» για τα χειμερινά θέρετρα...

0


 Η πανδημία του κορονοϊού έχει χτυπήσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη, με αρκετές χώρες να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες (ή και εκατοντάδες) θύματα, ενώ «δοκιμάζονται» οι αντοχές των... κρατικών συστημάτων υγείας, με τους ασθενείς να γεμίζουν τα νοσοκομεία. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στη σκέψη τους τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων...

, ευελπιστώντας πως κατά την περίοδο αυτή θα τονωθούν οι εξασθενημένες οικονομίες τους. 

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το άνοιγμα των χειμερινών τουριστικών θέρετρων για διακοπές και σκι. Ως γνωστόν, πρόκειται για μια δραστηριότητα που είναι εξαιρετικά δημοφιλής και διαδεδομένη στην Κεντρική Ευρώπη. Από τη μια μεριά, η Γερμανία και η Ιταλία προωθούν την επιλογή του «λουκέτου», καθώς ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρχει μια υπερμετάδοση του ιού στα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ από την άλλη η Αυστρία αντιδρά και αξιώνει ευρωπαϊκή αποζημίωση στην περίπτωση που δεν ανοίξουν τα θέρετρα.

Συμφωνία για λουκέτο προωθεί η Μέρκελ

Σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη, υπογραμμίζοντας πως το Βερολίνο θα επιδιώξει να φτάσει σε συμφωνία με άλλες χώρες της Ε.Ε., για το κλείσιμο όλων των χιονοδρομικών κέντρων. Η δήλωση Μέρκελ από το γερμανικό κοινοβούλιο ήρθε λίγη ώρα μετά την παράταση, έως τις 20 Δεκεμβρίου, του μερικού lockdown που ισχύει στη χώρα, τη στιγμή που οι θάνατοι από τον κορονοϊό ξεπερνούν τους 15.000.

Ωστόσο η δήλωση της Μέρκελ δεν έτυχε θερμής αποδοχής από όλους εντός της χώρας, με τη γερμανική ένωση σκι DSV να παροτρύνει τους πολιτικούς να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους. Μεταξύ άλλων, η DSV υποστήριξε πως μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας στα χιονοδρομικά κέντρα, πως τυχόν κλείσιμό τους θα έκανε την ήδη δυσμενή κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, καθώς και πως τα χειμερινά σπορ παρέχουν στους ανθρώπους σταθερότητα, κίνητρο, προοπτική, όπως και θέσεις εργασίας σε πολλούς ανθρώπους. 

Στηρίζει Μέρκελ ο Κόντε – χαλάρωση μέτρων στην Ιταλία

Στο ίδιο κλίμα με την Μέρκελ βαδίζει και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει να κλείσουν οι πίστες του σκι σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Κόντε ζήτησε ουσιαστικά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση, επειδή σε διαφορετική περίπτωση, οι Ιταλοί τουρίστες κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό και μετά να τον μεταδώσουν στη χώρα τους. 

Σημειώνεται ότι η Ρώμη αποφάσισε σήμερα να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα σε πέντε περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της χώρας, Λομβαρδίας. Συγκεκριμένα, η Λομβαρδία, το Πιεμόντε και η Καλαβρία θα περάσουν στην πορτοκαλί ζώνη από την κόκκινη, ενώ η Σικελία και η Λιγουρία θα μπουν στην κίτρινη ζώνη, η οποία έχει τους λιγότερους περιορισμούς.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως και των νεκρών, παραμένει πολύ υψηλός: το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 827 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα που διαγνώσθηκαν είναι 28.352. Σε ό,τι αφορά στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δεύτερη συνεχή ημέρα μειώνεται οι αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών: χθες ήταν 3.846, σήμερα 3.782.

Έντονη αντίδραση από Αυστρία

Σε τελείως αντίθετη πλεύση βρίσκεται η Αυστρία, που ήδη έχει απορρίψει την ιδέα μιας συνολικής απαγόρευσης των χιονοδρομικών κέντρων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Μάλιστα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι το σκι αποτελεί μέρος της «εθνικής ταυτότητας» της χώρας του και ότι οι χειμερινές διακοπές θα γίνουν κανονικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Gernot Blümel, εκτίμησε ότι τυχόν απαγόρευση θα κόστιζε τα αυστριακά θέρετρα έως και 2 δισ. ευρώ, προειδοποιώντας την Ε.Ε., πως εάν πραγματικά θέλει το κλείσιμο των κέντρων, τότε «θα πρέπει να πληρώσει για αυτό».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, προκαλώντας οργή στην τοπική τουριστική βιομηχανία.

Εξάλλου, η Ελβετία –που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.– θα κρατήσει ανοιχτά τα χιονοδρομικά της κέντρα, με τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις. Έτσι, η ελβετική βιομηχανία ευελπιστεί σε μεγάλη εισροή Ευρωπαίων τουριστών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

«Στην Ελβετία μπορούμε να κάνουμε σκι με τα μέτρα προστασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας της Ελβετίας Alain Berset, χθες Πέμπτη.

Τέλος, οι Βρυξέλλες πρότειναν οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών, αποφεύγοντας να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)