Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Ο «Σωτήρ-Εγώ» και τα μέτρα του...

 
Τα έριξε τα τρία-τέσσερα «εγώ» του, παρά το ταπεινό έως επιτηδευμένα μισοκακόμοιρο ύφος του του στιλ «πω, πω, κακό που μας βρήκε όλους μας... Κι εγώ κι εσείς το ίδιο υποφέρουμε» (εσείς στο λεωφορείο σαν... σαρδέλες παστωμένοι κι εγώ στην πρωθυπουργική λιμουζίνα, βεβαίως βεβαίως). Περί Μητσοτάκη του Β΄ ο λόγος. Που «διάνθισε» την αναγγελία του lockdown με τον Σωτήρη (τον καθηγητή Τσιόδρα εννοούσε), τον οποίο οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου έχουν μετατρέψει σε πρωθυπουργικό αναλώσιμο.

Μετά, όμως, τον...

«Σωτήρ-Εγώ» ακολούθησαν τα οικονομικά μέτρα...

Ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι παίρνει μέτρα 3,3 δισ. Μούφα... Να τα πάρουμε ένα-ένα.

* 675 εκατ. για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές όσων τεθούν σε αναστολή σύμβασης (μέσα).

* 215 εκατ. για δώρο Χριστουγέννων (έχει ήδη εξαγγελθεί και σε προηγούμενα πακέτα.  Άρα έξω...).

* 230 εκατ. για τις επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία και θα πληρώσουν ΦΠΑ Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Θα πληρωθούν όμως (άρα έξω...).

* 66 εκατ. από αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων για έναν και πλέον χρόνο μετά. Το κράτος θα τα εισπράξει (άρα έξω).

* 27 εκατ. μετάθεση καταβολής φόρου για εργαζόμενους σε αναστολή. Θα πληρωθούν αργότερα (άρα έξω).

* 308 εκατ. για παράταση επιδομάτων ανεργίας (μέσα).

* 50 εκατ. εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (μέσα).

* 30 εκατ. σε ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση ενοικίου (μέσα).

* 1,7 δισ. για ακόμα δύο δόσεις επιστρεπτέας προκαταβολής (έξω, διότι είναι... επιστρεπτέα).

3,3 δισ., λοιπόν, μείον τα... «έξω» 2,238 δισ., μετά βίας τα πραγματικά μέτρα επιδότησης της οικονομίας με μη επιστρεπτέο χρήμα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Ποιον δουλεύουν άραγε;...

Στάθης Σχινάς

ΑΥΓΗ

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.