Γουατεμάλα: Λαϊκό «Όχι» στον προϋπολογισμό

0

 
Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στο δρόμο χθες, στη Γουατεμάλα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Αλεχάντρο Γιαματέι, ή / και όλης της κυβέρνησης ή / και της βουλής, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο προϋπολογισμό που προβλέπει θετικά μέτρα για τις ιδιωτικές εταιρίες, οδηγώντας σε... ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση το λαό, για την έλλειψη λήψης επαρκών μέτρων για την πανδημία, για την τεράστια διαφθορά και τρομοκρατία που κυβερνά τη χώρα: είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο προϋπολογισμό κόβονται 25 εκατομμύρια δολάρια... από τα προβλεπόμενα για τα δωρεάν γεύματα των παιδιών οικογενειών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ή υποσιτίζονται και παρέχονται ακόμη σημαντικότερες παροχές στους βουλευτές και υπουργούς. 

 Η Γουατεμάλα είναι μία από τις χώρες με χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα υποσιτισμού του πληθυσμού, κυρίως του ιθαγενικού, ο οποίος έχει υποστεί γενοκτονία, γνωστή ως Γενοκτονίας των Μάγια, κατά τη διάρκεια του 36ετούς, αμερικανοκίνητου, εμφυλίου που έληξε το 1996 και άφησε πίσω του πάνω από 200.000 νεκρούς – οι χουντικοί λακέδες των αμερικανών έχουν δώσει εντολές για το ξερίζωμα και τη σφαγή ολόκληρων χωριών. 

Η Γουατεμάλα, άλλωστε, ήταν μία από τις χώρες που υπέστησαν τα αποτελέσματα της Επιχείρησης Τσάρλυ της CIA. Και πριν και μετά το 1996, όμως, η ίδια ελίτ βουλιάζει τη χώρα στη διαφθορά και συντηρεί καθεστώς ρατσισμού κατά των ιθαγενών. Τα δύο στα τρία παιδιά του ιθαγενικού πληθυσμού της Γουατεμάλας υποσιτίζονται. 

 Ο προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε την Τρίτη, ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι και έβγαλε τους Γουατεμαλτέκους στο δρόμο, ακόμη και εν μέσω πανδημίας και με το δεύτερο τυφώνα στη σειρά να πλήττει θανάσιμα περιοχές της χώρας. 

Περισσότεροι από 100 ιθαγενείς βρήκαν φρικτό θάνατο από κατολισθήσεις όταν έπληξε την Γουατεμάλα ο τυφώνας Ιότα...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)