Τα ζόμπι της πανδημίας...

0


Πρώτα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολίτες ότι ο ίδιος δεν ήθελε το νέο, μερικό lockdown, αλλά αναγκάστηκε να... το εφαρμόσει. «Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειαστεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ», είπε. Και υπονόησε ότι ο ίδιος το χρέος του το έπραξε στο ακέραιο και συνεχίζει να το πράττει, σε αντίθεση με την κοινωνία που δεν επέδειξε την πρέπουσα «ατομική ευθύνη». 

 Το μήνυμά του «δεν είχε ίχνος αυτοκριτικής» - είτε για τις ΜΕΘ, είτε για τα Μέσα Μεταφοράς, είτε για τα σχολεία - επεσήμανε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά αυτό μάλλον λίγο ενδιαφέρει τους λογογράφους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αφήγημα θέλει την κυβέρνηση άριστη και τους πολίτες «ανεύθυνους υπεύθυνους». Και, πλέον, και υποψήφιους ενόχους για τα ακόμη πιο σκληρά που έπονται εάν η πανδημία ξεφύγει – που ήδη ξεφεύγει. Μετά πήρε την σκυτάλη ο Νίκος Χαρδαλιάς. Εκείνος δεν υπονόησε τίποτα. Είπε ορθά - κοφτά ότι η εστίαση και ο πολιτισμός τελειώνουν. Διότι, κατά τους ειδικούς, αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Σε αντίθεση με τις βιομηχανίες, τα σχολεία, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εκεί, κατά την διαβεβαίωση των κυρίων Χαρδαλιά και Πέτσα, η επιστήμη λέει πως ο ιός δεν διασπείρεται και δεν κολλάει. 

Και για όσους δεν κατάλαβαν, ανέλαβε να το εξηγήσει πολύ πιο απλά ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Πήρε την σκυτάλη από τον Νίκο Χαρδαλιά και το αφήγημα απογειώθηκε. Σε βαθμό, ενδεχομένως, που δεν θα ήθελε ούτε το ίδιο το Μαξίμου. «Όποιος διασκεδάζει πίνει και τρώει, χωρίς να τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους» διακήρυξε οργισμένος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απευθυνόμενος και στους πολίτες, και στους επιχειρηματίες της εστίασης που, από την Τρίτη, βάζουν το δεύτερο λουκέτο μέσα σε δέκα μήνες. Και διαμήνυσε πως η αστυνομία θα είναι παντού και θα σαρώσει όσους δεν υπακούουν και όσους δεν συμμορφώνονται – και, προφανώς, όσους «σκάβουν τάφους» τρώγοντας και πίνοντας: «Η ανυπακοή», είπε, «είναι σε αυτή την περίπτωση ανεύθυνη και παράνομη πράξη… Θα είμαστε παντού μέχρι τη Δευτέρα που πρόκειται να ισχύσουν τα παλιά μέτρα και από την Τρίτη που θα εφαρμοστούν τα καινούργια μέτρα». 

 Παραπλεύρως, προανήγγειλε και... μπλόκο στα διόδια, παρ’ ότι μόλις λίγα λεπτά πριν ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό: «Συμπεριφορές να φεύγουμε από νομό σε νομό και να πηγαίνουμε σε κάποιον άλλο που δεν είναι σε συναγερμό, όπου τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, δεν θα γίνουν ανεκτές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο, μάλλον επουσιώδες, ερώτημα είναι εάν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης μιλάνε μεταξύ τους. Κι εάν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβάζει και γνωρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το δεύτερο, και βασικό ερώτημα είναι με ποια επιστημονικά κριτήρια και με ποια πολιτική στόχευση η κυβέρνηση αποφασίζει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Η εστίαση κλείνει, τα σινεμά και τα θέατρα κλείνουν, τα σχολεία όμως και οι βιομηχανίες – όπως εμφατικά τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς – παραμένουν ανοιχτά. Είναι πρόσφατη η δημόσια επιβεβαίωση, από μέλη της ίδιας της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ότι οι λοιμωξιολόγοι διαφωνούσαν με την λειτουργία των σχολείων με 25 και 27 μαθητές ανά τάξη αλλά οι αντιρρήσεις τους παρακάμφθηκαν. 


 Οι δε πληροφορίες λένε πως στις τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής, αρκετοί ήταν εκείνοι που θύμισαν με ένταση δύο από τις βασικές αιτίες για τις εκατόμβες θυμάτων της Ιταλίας τον περασμένο Μάρτιο: Την αδιάκοπη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανιών έξω από το Μπέργκαμο και την Μπρέσια στην διάρκεια του lockdown και τις αναγκαστικές, και μαζικές, μετακινήσεις των εκεί εργαζόμενων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 


 Ως προς την πολιτική στόχευση, στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για «ατζέντα κορονοϊού». Συνδέουν τα λουκέτα της πανδημίας και τις μαζικές αναστολές συμβάσεων εργασίας με τον πτωχευτικό κώδικα και τον νέο εργασιακό νόμο και θεωρούν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση για να εφαρμόσει το δόγμα του σοκ: Να αποδιαρθρώσει πλήρως τις σχέσεις εργασίας, να δημιουργήσει μια στρατιά υποαμοιβόμενων εργαζομένων και να εκκαθαρίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικων έχει αποκηρύξει ως «επιχειρήσεις - ζόμπι». Είτε πρόκειται όντως για συντεταγμένο σχέδιο, είτε απλώς για προϊόν πολιτικού χάους, τα πρώτα οικονομικά ζόμπι της πανδημίας είναι ήδη ορατά. Και προέρχονται όλα από την περίφημη μεσαία τάξη…  


Νικόλ Λειβαδάρη 


 Πηγή:tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)