«Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής» σε streaming...

 
Συγκινητική και άμεση ήταν η αντίδραση του Cinobo στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής από τη Δικαιοσύνη. Η ελληνική πλατφόρμα streaming ταινιών μεγάλης ποιότητας και ποικιλίας, που δικαίως σιγά σιγά έχει γίνει must για τους σινεφίλ, ανέβασε χθες το μεσημέρι το περίφημο ντοκιμαντέρ του Νορβηγού Χάβαρντ Μπούστνες «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής».

Γυρίστηκε... τον Αύγουστο του 2014, ενώ τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου ήταν στη φυλακή, και εστιάζει μόνο σε γυναίκες, συγγενείς τους. Την Ουρανία (κόρη του Μιχαλολιάκου),

την Τζένη (σύζυγο του Γιώργου Γερμενή) και τη Δάφνη (μητέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου).

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο ευαίσθητη, δύσκολη, τρομακτική και στην κόψη του ξυραφιού ήταν η δουλειά που έπρεπε να κάνει ο Μπούστνες. Μας την είχε διηγηθεί την άνοιξη του 2018, όταν το ντοκιμαντέρ του θα προβαλλόταν στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Απέκτησε πρόσβαση στις γυναίκες της Χρυσής Αυγής μέσω της Τζένης Γερμενή, αφού ο άνδρας της, ο «Καιάδας», ήταν φρόντμαν του ελληνονορβηγικού black metal γκρουπ Naer Mataron και την είχε γνωρίσει ο παραγωγός του στη διάρκεια ενός άλλου, μουσικού ντοκιμαντέρ. Αρχισε να παρακολουθεί τις τρεις γυναίκες στην καθημερινότητά τους αλλά και στις χρυσαυγίτικες εκφάνσεις της. Και είδε, είναι σαφές στη συναρπαστική ταινία του, πώς «χτίζουν μια αφήγηση, στην οποία οι άνδρες συγγενείς τους είναι ήρωες».

Αρνούνται ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί βία (η Τζένη λέει πώς δεν δέρνουν μετανάστες, μόνο κάτι τραπέζια σπάνε!) και υποστηρίζουν ότι τα ΜΜΕ λένε ψέματα. Πιστεύουν σε πάρα πολλές θεωρίες συνωμοσίας, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο και ότι η Χ.Α. «δίνει έναν αγώνα για το καλό». «Βασικό τους πρόβλημα δεν είναι η κακία», μας είχε πει ο Νορβηγός σκηνοθέτης, «αλλά η διεστραμμένη άποψη που έχουν για τον κόσμο». Και είχε καταλήξει: «Πόσο πιο εύκολο θα ήταν να τις περιγράψω σαν τέρατα. Πιστεύω, όμως, ότι όταν τις δείχνω σαν κανονικούς ανθρώπους γίνονται ακόμα πιο τρομακτικές. Γιατί θα μπορούσαμε κι εμείς να καταλήξουμε σαν αυτές».

Το μεγάλο ερώτημα κάθε θεατή είναι, φυσικά, πώς αντιδρούσαν οι τρεις γυναίκες στη διάρκεια των γυρισμάτων κι αν συνεννοούνταν με τους άνδρες συγγενείς τους στη φυλακή. Ο Χάβαρντ Μπούστνες είχε πει στην «Εφ.Συν.» ότι προσπάθησαν να ελέγξουν την ταινία, αποφασίζοντας οι ίδιες τι τραβούσε ή δεν τραβούσε, και ότι συζητούσαν για όλα μεταξύ τους. Ακόμα κι αυτές τις σκηνές τις ενέταξε στο ντοκιμαντέρ, «για να φανεί η διελκυστίνδα ανάμεσα σε μένα και αυτές».


Φυσικά, είχε απόλυτο έλεγχο της δουλειάς του στη διάρκεια του μοντάζ. Τότε ήταν που ανέπνευσε, γιατί στη διάρκεια των γυρισμάτων έπρεπε να είναι προσεχτικός, να μην αντιπαρατίθεται συνέχεια στις ιδέες του. «Με είχαν προειδοποιήσει ότι οι άνθρωποι της Χ.Α. μπορούν να φερθούν βίαια σε δημοσιογράφους».


efsyn.gr