Nίκη της Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές της Ν. Ζηλανδίας...

0

 
Σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος της Τζασίντα Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές της Νέα Ζηλανδίας δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 77% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της.

Το ...κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει μέχρι στιγμής ποσοστό 49,0% και το Εθνικό Κόμμα ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 27%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής.

Οι Εργατικοί οδεύουν προς την εξασφάλιση 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη χώρα.

Η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες

Αν επιβεβαιωθεί αυτό οι Εργατικοί εξασφαλίζουν εν τέλει περισσότερες από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου και η Άρντερν θα μπορεί να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση βάσει του σημερινού συστήματος.

Και θα πρόκειται για την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της χώρας εδώ και δεκαετίες. «Πρόκειται για μια ιστορική καμπή», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής, Μπράις Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον, σημειώνοντας ότι οι εκλογές αυτές έφεραν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην εκλογική ιστορία των τελευταίων 80 χρόνων.

Η ισχυρή εντολή που αναμένεται να λάβει η 40χρονη πολιτικός σημαίνει ότι θα μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση να φέρει εις πέρας την προοδευτική μεταμόρφωση που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κατά την πρώτη θητεία της στην κυβέρνηση, όπου οι Εργατικοί μοιράζονταν την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θεωρήθηκε για πολλούς ένα δημοψήφισμα αναφορικά με τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Άρντερν την πανδημία.

Επίσης, η ίδια χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός και εκτός των συνόρων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το περσινό μακελειό σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς, όπως και μια έκρηξη ηφαιστείου με νεκρούς.

Συγχαρητήρια από την αντίπαλο

Η πρωθυπουργός βγήκε από το σπίτι της στο Όκλαντ και χαιρέτισε τους υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Τζούντιθ Κόλινς, τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό και την συνεχάρη για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

«Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν, στην οποία τηλεφώνησα, καθώς, όπως πιστεύω, είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα αυτά για το Εργατικό Κόμμα» δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα η Κόλινς.


Οι δύο νυν εταίροι των Εργατικών στον κυβερνητικό συνασπισμό, το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία και το Κόμμα των Πρασίνων εξασφαλίζουν βάσει των μέχρι στιγμής καταμετρημένων ψήφων ποσοστό 2,6% και 7,6% αντίστοιχα.


Το χειρότερο σενάριο για την Άρντερν


Αν η Άρντερν δεν μπορέσει τελικά να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών και Πρασίνων, εγκαταλείποντας το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.


Μια κυβερνητική συμμαχία Εργατικών-Πρασίνων θα είναι η πρώτη αριστερών καταβολών κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της Νέας Ζηλανδίας από τη δεκαετία του 1970.


Ο Τζέφρι Μίλερ, αναλυτής στον πολιτικό ιστότοπο Democracy Project, δήλωσε ότι η νίκη των Εργατικών αποτελεί «σε μεγάλο βαθμό έναν προσωπικό θρίαμβο της τεράστιας δημοτικότητας της Τζασίντα Άρντερν».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)