Η ώρα της αλήθειας και της δημοκρατίας...

Η μεγαλύτερη δίκη όλων των εποχών φτάνει στο τέλος της. Το δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει σχετικά με την ενοχή 68 κατηγορουμένων, αλλά κυρίως θα τοποθετηθεί απέναντι στο παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

Είναι... κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, πράγμα φυσικό, εφόσον κανενός άλλου είδους εγκληματική οργάνωση δεν θα μπορούσε να αναζητήσει παρόμοια κάλυψη. Ομως η Χρυσή Αυγή έχει πρότυπο το κόμμα του Χίτλερ, το γερμανικό NSDAP, το οποίο στηρίχτηκε στη βία και το έγκλημα προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία με… εκλογές.

Οι χρυσαυγίτικες ομάδες κρούσης στήθηκαν με πρότυπο τα ναζιστικά Τάγματα Εφόδου, όπως διαλαλούσε ο ίδιος ο Αρχηγός της οργάνωσης, όταν δημόσια κραύγαζε για τις ξιφολόγχες που «θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια». 

Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 η δημοκρατία έμοιαζε ανήμπορη να σταματήσει το κακό. Χρειάστηκε η θυσία του Παύλου Φύσσα για να ξυπνήσει η ελληνική κοινωνία και να αντιδράσει η οργανωμένη πολιτεία. 

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη δικαστική αίθουσα του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών και δεν την εγκατέλειψε ούτε σε μια συνεδρίαση αυτά τα πεντέμισι χρόνια. Η παρακολούθηση της δίκης συνδυάστηκε με τη συμμετοχή της εφημερίδας μας σε σημαντικές αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση των ναζιστών.


Στις σελίδες που ακολουθούν επιχειρούμε να συνοψίσουμε την πολιτική διάσταση της υπόθεσης αλλά και να καταγράψουμε την ποινική εικόνα της οργάνωσης, όπως προκύπτει από το τεράστιο υλικό (σε ντοκουμέντα και καταθέσεις μαρτύρων) που εξέτασε το δικαστήριο. Τα στοιχεία αυτά είναι τόσο συντριπτικά, ώστε πλέον κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε. 

Η Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο των Γιάννη Μπασκάκη, Γιώτας Τέσση και Δημήτρη Ψαρρά, πατήστε ΕΔΩ...