Η Γερμανία προσεγγίζει την Τουρκία...


 ...και κλείνει τα μάτια για τις προκλήσεις στην αν. Μεσόγειο...

 Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ηγέτιδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε να γίνουν...

«γρήγορα βήματα» για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκία. 

Ο Ερντογάν δήλωσε προς την καγκελάριο πως «έχει υποκύψει στους εκβιασμούς» της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Α. Μέρκελ είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν για τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Euractiv, η Μέρκελ ζήτησε «γρήγορα βήματα» προς μια ατζέντα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, θέτοντας και το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου. 

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Καγκελάριος, αναφερόμενη ακόμη στην διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τάχθηκε υπέρ της κατάλυσης του πυρός και υπέρ της έναρξης συνομιλιών. 


 Σημειώνεται ότι η Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος της ΕΕ. «Η Τουρκία είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ. Τα επιτεύγματα της σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης είναι πραγματικά εκπληκτικές και αξιοσημείωτες. Πρόκειται μάλλον για τη χώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως».


 Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah, ο Ερντογάν δήλωσε πως η ΕΕ «έχει υποκύψει στους εκβιασμούς» της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και επισήμανε πως η Ένωση δεν θα πρέπει να θυσιάζει το συνολικό συμφέρον προς όφελος ορισμένων κρατών – μελών. 


Σχετικά με τη στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα πρέπει ο ΟΗΕ να δώσει ένα τέλος στην κατάληψη των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από τις αρμενικές δυνάμεις... 


Πηγή:thepressproject.gr