Οι κίνδυνοι για διχοτόμηση της Κύπρου...

 ... είναι πλέον υπαρκτοί...

Προ των πυλών η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών και ο οδικός χάρτης για τη λύση του Κυπριακού. Η νέα Πενταμερής και το πλαίσιο έξι σημείων στο Κραν Μοντανά.

Με... επισκέψεις στην περιοχή της απεσταλμένη του γγ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα ξεκινήσει η πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες για μια διάσκεψη για το Κυπριακό. Διάσκεψη που αναμένεται να είναι ίσως και η τελευταία προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.

Η άτυπη Πενταμερής που θα ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια και την τύχη της πρωτοβουλίας, καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ζητήσει την αποδοχή των έξι σημείων του Κραν Μοντανά ως βάση της συζήτησης.

Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα, αντί του «τελευταίου τουρκοκύπριου ηγέτη» Μουσταφά Ακιντζί, «τελειώνει» σε μεγάλο βαθμό την έως τώρα τη συμπεφωνημένη και συζητούμενη βάση της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και βάζει στο τραπέζι τη λύση των δυο κρατών, βάζει δηλαδή ουσιαστικά στο τραπέζι τη διχοτόμηση! Παράλληλα, καθιστά τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων το μακρύ χέρι του Ερντογάν, χωρίς ίχνος αυτονομίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι μικρές μεν αλλά υπαρκτές αντιστάσεις του Μουσταφά Ακιντζί

Η ελληνοκυπριακή κοινότητα που τα τελευταία χρόνια άφησε τα τρένα να περνούν, μη αξιοποιώντας πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες, αλλά ούτε και την παρουσία του Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τώρα θα βρεθεί ενώπιων πολύ δύσκολων αποφάσεων και ευχόμαστε πραγματικά να μην είναι αλήθεια οι πληροφορίες πως πρόσωπα της ανώτατης ηγεσίας της πιστεύουν στη λύση της διχοτόμησης ή και, παρασκηνιακά, ακόμα και την προωθούν.

Με τα διλήμματα θα έρθει αντιμέτωπη το επόμενη ημέρα και η Αθήνα και έχει ενδιαφέρον τι αποφάσεις θα λάβει, αλλά και το επίπεδο της συνεργασίας της με την Λευκωσία-ένα πρόβλημα αρκετά λεπτό, αλλά και πολύ λεπτό και επικίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κυπριακό αποτελεί και κλειδί για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για την προσφυγή ή όχι από την Άγκυρα στο δικαστήριο της Χάγης. Αυτά-για σήμερα, γιατί το θέμα θα μας απασχολήσει πολύ όλο το επόμενο διάστημα...


Βασίλης Σκουρής


ieidiseis.gr