Η υπενθύμιση του αυτονόητου...


Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρο: Καθολική... υγειονομική κάλυψη και επένδυση σε ισχυρότερα συστήματα υγείας. 

 Ο Γκουτέρες λέει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η υιοθέτηση ακραίων μέτρων, όπως το lockdown, κατέστη μονόδρομος όχι μόνο από την επιθετικότητα του κορονοϊού αλλά από την κυρίαρχη σε παγκόσμιο επίπεδο δυναμική συρρίκνωσης των δαπανών για τα δημόσια συστήματα υγείας. 

 Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού μάς λέει, με άλλα λόγια, ότι η πρόκληση της αντιμετώπισης της σημερινής πανδημίας αλλά και των επόμενων είναι σε βαρύνοντα, αν όχι σε κυρίαρχο, βαθμό πολιτική. 

 Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας επιδημίας, πριν τεθεί εκτός ελέγχου και εξελιχθεί σε πανδημία, είναι ασύμβατη με τη στρατηγική του λιγότερου κράτους και της αντιμετώπισης της υγείας όχι ως δημόσιου αγαθού αλλά ως απορρυθμισμένης αγοράς. 

 Το μήνυμα Γκουτέρες δεν είναι ένα γενικόλογο ευχολόγιο αλλά κοινή λογική. Το όποιο κόστος χρηματοδότησης καθολικής υγειονομικής κάλυψης εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να είναι μικρότερο από τις καταστροφικές παρενέργειες του social distancing και των αλλεπάλληλων lockdowns. 

 Η σημερινή πανδημία όπως και οι επόμενες έχουν προεξοφληθεί ως αναπόφευκτες από τους επιδημιολόγους, με σχετική αρθρογραφία πριν από μια δεκαετία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 

Εξυπακούεται ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη δεν μπορεί να είναι αποστειρωμένη επιλογή, με τα κράτη να εξακολουθούν να εκχωρούν πάλαι ποτέ δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι παροχές κοινής ωφέλειας, στη λογική μιας συνεχούς διεύρυνσης της αγοράς. 

 Με άλλα λόγια, η ανατροπή που απαιτεί η πανδημία είναι στο επίπεδο συνολικής στρατηγικής επιλογής, μια στροφή για την οποία σήμερα δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα. 

 Ολα τα κέντρα οικονομικής ισχύος του πλανήτη κινούνται στη λογική της αντιμετώπισης της πανδημίας με μέτρα ειδικού σκοπού και έκτακτης ανάγκης που θα τερματιστούν όταν διασφαλιστεί η επιστροφή στον χαμένο παράδεισο της κανονικότητας… 

 Γιώργος Καπόπουλος 

 Πηγή:efsyn.gr