Επιτελικό ή «υποτελικό» κράτος;...

 
Κώστας Ζαχαριάδης

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Μέσα από μια πρωτοφανή επικοινωνιακή προπαγάνδα, ο κ. Μητσοτάκης καλλιέργησε το προφίλ του μεταρρυθμιστή πολιτικού που θα... επένδυε στην «αριστεία» και την αξιοκρατία θέτοντας στο περιθώριο τις γνωστές πελατειακές πρακτικές που χαρακτήριζαν τη δεξιά παράταξη διαχρονικά....

Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και εντάθηκε αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Με το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η ΝΔ, το περιβόητο «Επιτελικό Κράτος», επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί η εντύπωση μιας άψογα προετοιμασμένης και οργανωμένης κυβέρνησης που θα δημιουργούσε ένα ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης στο πρότυπο των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Ένα κέντρο διακυβέρνησης το οποίο θα συντόνιζε μια ανεξάρτητη και αποκομματικοποιημένη δημόσια διοίκηση. Αντηχούν ακόμη στα αυτιά των Ελλήνων πολιτών οι βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ ότι δήθεν αυτοί δεν θα κυβερνήσουν με στελέχη του κομματικού σωλήνα αλλά θα επιλέξουν τους καλύτερους,  τους «άριστους» ανά περίπτωση.

Δεν χρειάστηκε να διανυθεί παρά ελάχιστο διάστημα από την εκλογή της ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας, για να αποδειχθεί το μέγεθος της πολιτικής απάτης της ΝΔ.

Ο υποτίθεται άριστα προετοιμασμένος  νόμος 4622/2019 (Επιτελικό Κράτος) τροποποιήθηκε δεκάδες φορές μετά την ψήφισή του.  Την ίδια στιγμή οι κανόνες καλής νομοθέτησης που ο ίδιος ο νόμος πρόβλεπε καταπατούνται διαρκώς μέσα από καταιγισμό τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, συνήθως άσχετων με το κύριο νομοσχέδιο.

Ενδεικτικό της προχειρότητας της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, 16 μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης, δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ. που ρυθμίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, το σχέδιο του Π.Δ. συντάχθηκε 14 μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης και όπως διέρρευσε στον τύπο επέστρεψε από το ΣτΕ με σωρεία παρατηρήσεων. Πόση αριστεία πια…

Την ίδια στιγμή συστήνονται νέες δομές και τοποθετούνται συντονιστές σε διάφορους επιμέρους τομείς, ενδεικτικό της εμφανούς αναποτελεσματικότητας της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Οι απίστευτες παλινωδίες με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα χαρακτηριστικό αλλά δυστυχώς όχι το μοναδικό παράδειγμα  χαοτικής λειτουργίας της παρούσας κυβέρνησης.

Ο ορισμός της πολιτικής απάτης βέβαια από τη σημερινή κυβέρνηση συνίσταται στα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Επί 16 μήνες οι «ψευδομεταρρυθμιστές» της ΝΔ έχουν αλώσει τον κρατικό μηχανισμό με αμιγώς γαλάζια παιδιά. Οι μετακλητοί έχουν προσεγγίσει τους 3.000 και κάθε μήνα καταγράφεται νέο ρεκόρ δεκαετίας. Οι αποδοχές τους έχουν αυξηθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 70% ενώ έχουν αμβλυνθεί τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα καθώς και τα ασυμβίβαστα και κωλύματα για τον διορισμό τους. Μετακλητοί τοποθετούνται κατ’ εξακολούθηση σε θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και σε θέσεις ευθύνης καταστρατηγώντας βασικές συνταγματικές αρχές.

Και αν άποιος θεωρεί ότι πιάσαμε πάτο, προφανώς  πλανάται πλάνην οικτρά.  Άτομο καταδικασμένο για σωρεία ποινικών αδικημάτων, που έχει αποταχθεί από την Αστυνομία εμφανίζεται ως συνεργάτης του Υφυπουργού Εσωτερικών που συντάσσει κρίσιμα νομοσχέδια και εισηγείται πώς θα μοιραστούν 2,5 δις ευρώ στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Υπερήλικες και άλλοι κομματάρχες της δεξιάς παράταξης τοποθετούνται Διοικητές των Νοσοκομείων ενώ σε Κέντρο υποδοχής Προσφύγων διορίζεται Διοικητής με καταγεγραμμένες ακραίες ισλαμοφοβικές απόψεις.

Οι κρίσεις προϊσταμένων έχουν παγώσει σε όλο το δημόσιο παρόλο που η κυβέρνηση άλλαξε τα κριτήρια στα μέτρα της και οι προϊστάμενοι τοποθετούνται παντού με απευθείας αναθέσεις, προφανώς με μοναδικό κριτήριο τα γαλάζια εφόδια.

Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθαιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες και στη θέση τους τοποθετούνται οι εκλεκτοί της κυβέρνησης.

Η υποκρισία όμως χτυπάει κόκκινο στο ζήτημα των προσλήψεων. Τη στιγμή που ο αρμόδιος Υπουργός Παναγιώτης Θεοδωρικάκος εξαγγέλλει νέο πλαίσιο προσλήψεων στο δημόσιο με υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, καθημερινά γίνονται ρουσφετολογικοί διορισμοί στο δημόσιο με παράκαμψη των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Το ΕΣΥ έχει αφεθεί στην τύχη του και παρά τα χειροκροτήματα, μόνιμες προσλήψεις στην υγεία δεν γίνονται.

Το ίδιο καθεστώς πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας επικρατεί στο ζήτημα των δημόσιων συμβάσεων. Με επαναλαμβανόμενες διατάξεις και με πρόσχημα τον κορονοϊό έχει στηθεί ένα πάρτι απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς και φίλους σε όλο το εύρος του κρατικού μηχανισμού. Κανείς από τους «μεταρρυθμιστές» της κυβέρνησης δεν συγκινείται από τον τρόπο που διανεμήθηκαν τα 20 εκατ. ευρώ της Λίστας Πέτσα, από τα 6,2 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τις μάσκες – αερόστατα που μοιράστηκαν στους μαθητές, για τα 500 χιλ. ευρώ που δόθηκαν για το πλωτό φράγμα που έχει μείνει στα αζήτητα, από τα 2 εκατ. ευρώ του Μεγάλου Περιπάτου του κ. Μπακογιάννη, ο οποίος ήδη ξηλώνεται.

Τα όσα προαναφέρθηκαν είναι μερικά μόνο από τα πάμπολα παραδείγματα της πλήρους κομματικοποίησης, της πλήρους αναξιοκρατίας, της πλήρους αδιαφάνειας  που διατρέχει κάθε λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι εδώ και 16 μήνες η Δημόσια Διοίκηση λειτουργεί σε  καθεστώς μόνιμης παρέκκλισης από κάθε έννοια στοιχειώδους διοικητικής λειτουργίας, από κάθε έννοια χρηστής διοίκησης αλλά και από κάθε έννοια σοβαρότητας.

Όλα αυτά βεβαίως δεν γίνονται τυχαία. Προφανώς και υπάρχει εμφανής ανικανότητα. Προφανώς και υπάρχουν ακραίες νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις -  όμως ας μην τρέφουμε αυταπάτες.


Οι στόχοι είναι πολύ πιο ταπεινοί και συνίστανται στον πλήρη έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική ηγεσία προκειμένου να εξυπηρετήσει όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά αποκλειστικά παρασιτικά ιδιωτικά συμφέροντα. Προφανώς, αυτή η λειτουργία δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό του Επιτελικού Κράτους, ακόμη και με τις στρεβλώσεις που έχει υποστεί η έννοια από τη νεοφιλελεύθερη θεωρία και πρακτική. Αντιστοιχεί περισσότερο σε λειτουργία αυταρχικών  καθεστώτων άλλων εποχών.


Τελικά η ΝΔ δεν επιδιώκει το  Επιτελικό, αλλά το «Υποτελικό»  Κράτος.


«Υποτελικό» σε ποικιλώνυμα ιδιωτικά συμφέροντα που αφού χρεοκόπησαν τη χώρα, βρέθηκαν στο περιθώριο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν σήμερα να επανακάμψουν πλήρως. Αποτελεί χρέος των θεσμικών παραγόντων της χώρας, των συλλογικών εκφράσεων των δημοσίων υπαλλήλων, της αυτοδιοίκησης όλων των δημοκρατικών πολιτών της χώρας να αντισταθούμε σε αυτή την πρωτοφανή θεσμική υποχώρηση...


ieidiseis.gr