Τι ζητάει ο Ερντογάν...

0


 ...για να αποσύρει το Ορουτς Ρέις...

«Ως Δωδεκανήσιοι έχουμε δυστυχώς κάθε λόγο να ανησυχούμε με τις τουρκικές προκλήσεις και πρέπει γι αυτό να είμαστε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για όσα θα επακολουθήσουν».  

Ο Ερντογάν απειλεί τα ελληνικά (και...

μάλιστα ειδικά τα δωδεκανησιακά) δικαιώματα πέρα από τα 6 ν.μ. από τις νότιες ακτές μας και η κόκκινη γραμμή μας (που ήδη πήγε πίσω μέσα από την κρίση) πρέπει να είναι τα 12 ν.μ. γιατί πρόκειται για κυριαρχία —ούτε κάν για κυριαρχικά δικαιώματα.

> Εχοντας κατά την προηγούμενη έξοδο του Ορουτς Ρέις καταγράψει αδύναμες αντιστάσεις από ΕΕ, ΗΠΑ κλπ, αναβολή των κυρώσεων, αλλά και από την Ελλάδα που εγκλωβίστηκε ξανά σε μιά συγκρατημένη παρακολούθηση, ενθαρρυμένος ο Ερντογάν στοχεύει ξαναβγάζοντας τώρα το ΟΡ είτε να μας σπρώξει σε θερμή σύγκρουση (βέβαιος ότι θα την κερδίσει), είτε σε μιά σειρά πρόσθετα κέρδη: α)ζητώντας ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα από αυτά που η (θεσμικά απαράδεκτη) γερμανική προεδρία του υποσχέθηκε και τελικά επέβαλε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ,

> β)αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη θαλάσσια (ΑΟΖ) και υποθαλάσσια (υφαλοκρηπίδα) έκταση που «όργωσε» το ΟΡ επί εβδομάδες με ένοπλη συνοδεία εγγράφοντας de facto σχετικούς τίτλους γ)επιδιώκοντας με την τελευταία navtex να ακυρώσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 ν.μ. στα μόνα σημεία που όχι μόνο οι θαλάσσιες εκτάσεις είναι τεράστιες (συγκριτικά με τους πιό περιορισμένους χώρους του Αιγαίου) αλλά και μέχρι τώρα δεν είχε ούτε καν η ίδια ουσιαστικά αμφισβητήσει.

> Οι μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφού σε συνδυασμό με το τουρκολιβυκό μνημόνιο απειλούνται ευθέως τα ελληνικά δικαιώματα και συμφέροντα πέρα από τα 6 νμ ακόμη έξω από το Αιγαίο! Η Τουρκία για να αποσύρει το ΟΡ ζητάει τώρα ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της θεματολογίας (πχ την αποστρατικοποίηση των νησιών μας!), δέσμευσή μας να τελειώσει γρήγορα ο «διάλογος» (δηλ. να αποδεχθούμε όσα ζητάει!). Ελπίζω να μην βρεθούμε οι διάφοροι τρίτοι να μας πιέζουν κι αυτοί ως «εγγυητές» για ένα τέτοιο «διάλογο» (ή την τουρκικής έμπνευσης Μεσογειακή διάσκεψη) και να εμφανιστούμε ως αδιάλλακτοι επειδή δεν θα τον δεχθούμε! 

> Σε κατάσταση παροξυσμού η Τουρκία προσπαθεί είτε να αποδεχθούμε «με το καλό» την παραληρηματική «Γαλάζια Πατρίδα» δηλ. να της παραχωρήσουμε το μισό Αιγαίο, και όλο το Κρητικό και την Ανατ.Μεσόγειο, είτε να μας πάει στη θερμή σύγκρουση (που αμφιβάλλω αν θα περιοριστεί σε σύντομο «επεισόδιο»).Στην τρέλα μεγαλείου που βιώνει ο Ερντογάν επιδιώκει ωμότατα την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, άρα αλλαγή συνόρων. Και οι αλλαγές συνόρων γίνονται μόνο με πόλεμο.

 

Yannis Valinakis (FB)

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)