Υπέρκομψη διπλωματία: Με άδεια χέρια αλλά «ικανοποιημένοι»...

Η Αθήνα προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με το αίτημα για αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων, οι οποίες θα αναφέρονταν αναλυτικά και συγκεκριμένα, σε βάρος της Τουρκίας σε... περίπτωση νέων μονομερών προκλητικών ενεργειών.

Η Λευκωσία ζητούσε επιβολή νέων κυρώσεων - σε βάρος οκτώ αρχικά και πέντε στη συνέχεια - φυσικών και νομικών προσώπων για τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Λόγω της αμέριστης στήριξης...
της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ στον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ότι θα ακυρώσει την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών που έχουν προαναγγελθεί και θα ξαναστείλει το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, και μάλιστα αυτή τη φορά κοντά στην Κρήτη, η Αγκυρα πέτυχε αυτό που ήθελε: Καμία κύρωση και παραπομπή των ελληνικών και κυπριακών αιτημάτων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

 Μέχρι τότε συμβουλές και προτροπές για αποφυγή «αταξιών» και ευχές για ήρεμα νερά στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο αυτή η αρνητική εξέλιξη προκάλεσε απόλυτη ικανοποίηση στον πρωθυπουργό και ενθουσιασμό σε ορισμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που είδαν μια ακόμη επιτυχία του Μεγάρου Μαξίμου μετά από ολονύκτιο θρίλερ και επίπονη προσπάθεια του υπερήρωα της διπλωματίας Κυρ. Μητσοτάκη.

 Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο στρατιωτικός διάλογος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (αυτός που δεν γινόταν σύμφωνα με τις διαψεύσεις της ελληνικής πλευράς) κατέληξε σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποφυγής θερμού επεισοδίου. Ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Αθήνας - Αγκυρας. Και όλα αυτά χωρίς καμία ενημέρωση της Βουλής, αλλά ούτε και επίσημη ενημέρωση των πολιτών από την κυβέρνηση. Η ανακοίνωση - και αυτή τη φορά - ήρθε από το ΝΑΤΟ. Και μάλλον όχι κατά σύμπτωση, την ίδια ώρα πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, αυτό που υποτίθεται ότι είχε ακυρωθεί με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

 Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι πως αισθάνεται μέσα στον ορυμαγδό της προπαγάνδας ένας μέσος πολίτης που ενημερώνεται για τα καλτσούνια στον Πομπέο και τα μαθήματα στυλ που παραδίδει στις διεθνείς συναντήσεις η Μαρέβα Μητσοτάκη. Το «ρεπορτάζ» που περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής είναι για το ξενύχτι της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, πόσους καφέδες ήπιαν και τι έφαγαν για να κρατηθούν...
 tvxs.gr