Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Γιατί δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με τα λεωφορεία;...

 
Από τη στιγμή που θα πιάσουν οι βροχές το πρόβλημα θα καταστεί ακόμα οξύτερο, καθώς και κανείς δεν θα μπορεί να πάει με τα πόδια στη δουλειά ή σε άλλες υποχρεώσεις του και η κίνηση θα αυξάνει. Αρχίζω πλέον και πείθομαι πως το... θέμα με τα μέσα μεταφοράς στην πρωτεύουσα οι αρμόδιοι δεν θέλουν να το αντιμετωπίσουν! Όχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι, αλλά γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το σχέδιο για -την κατά το δυνατόν- ιδιωτικοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς! 

 Μέχρι στιγμής λέγεται ότι έχουν μπει στην κυκλοφορία 100 λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ έως τέλος του έτους θα μπουν άλλα 100! Τέτοιο επίτευγμα!...

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει από την περασμένη άνοιξη πως θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την αγορά 800λεωφορείων. Την εξαγγελία αυτή την έχει κάνει τουλάχιστον πέντε φορές από τότε και τα φιλικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν πάντα με πηχυαίους τίτλους-καρμπόν, ενώ δεν αγοράζονται ούτε τα απαιτούμενα υλικά προκειμένου να μπουν στην κυκλοφορία κάποια από τα λεωφορεία ή τους συρμούς που δεν κυκλοφορούν σήμερα. Ο αρμόδιος υπουργός έχει παραδεχθεί πως για την πλήρη ομαλοποίηση των αστικών συγκοινωνιών απαιτείται και η πρόσληψη 3000 οδηγών από τους 6000 που λείπουν, ωστόσο και εδώ δεν παρατηρούμε το ενδιαφέρον που πρέπει για τέτοια ριζικά μέτρα. 

 Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, αν υπάρχει βεβαίως η πολιτική βούληση, τι είναι αυτό που εμποδίζει την αγορά αστικών λεωφορείων και συρμών και την πρόσληψη οδικών. Και το ΕΣΠΑ υπάρχει και η δυνατότητα που δίνεται από την μη ύπαρξη για φέτος και του χρόνου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Ακόμα και αν υπήρχαν διαδικασίες που αναγκάζουν το υπουργείο να «πατάει φρένο» στην ενίσχυση των μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν λύσεις παράκαμψης-άλλωστε για ζωές ανθρώπων μιλάμε! 

Η στήλη αναρωτήθηκε και άλλη φορά πώς γίνεται και μπορείς να αγοράζεις τα Ραφάλ και να ισχυρίζεσαι ότι δεν μπορείς να αγοράσεις χίλια λεωφορεία το 2020! Υπάρχουν για παράδειγμα και έκτακτες διαδικασίες που μπορεί να θεσπιστούν αν υποθέσουμε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θέτει εμπόδια. Γιατί δεν το επιχειρεί η κυβέρνηση; Και γιατί δεν πιέζει περισσότερο η αξιωματική αντιπολίτευση; Γιατί σωματεία «σιωπούν» για την κατάσταση; Η κατάσταση είναι επείγουσα. 

Με την έναρξη του χειμώνα, με τις βροχές και το κρύο, η πίεση στα μέσα μεταφοράς, ιδίως στα λεωφορεία, θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Παρά την επέκταση της τηλεργασίας και με δεδομένο ότι ο κόσμος που πάει σήμερα στη δουλειά ή σε διάφορες ανάγκες του με τα πόδια θα σταματήσει να το κάνει, η κίνηση στα δημόσια μέσα θα αυξηθεί.

 Παράλληλα, οι καθυστερήσεις θα γίνουν μεγαλύτερες, καθώς η βροχή θα αυξάνει την κίνηση στους δρόμους, ενώ οι λεωφορειολωρίδες δεν αστυνομεύονται, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να αυξάνουν και άλλο! 

 Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως έχει ανακοινωθεί έως τώρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν αρκεί. Ας αλλάξει έως και στο πέντε. Και η αξιωματική αντιπολίτευση ας παίξει το ρόλο της στο συγκεκριμένο τομέα και ας εντείνει τις πιέσεις της... 


Βασίλης Σκουρής

 ieidiseis.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.