Βαρύ πρόστιμο για τη Novartis και στη Γαλλία...

Βαρύ πρόστιμο θα πληρώσει η Novartis και στη Γαλλία. Οι αθέμιτες πρακτικές της μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούνται σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και των εισαγγελέων που διερευνούν το σκάνδαλο, όμως οι άλλες χώρες του...

κόσμου τουλάχιστον μπροστά στην καραμπινάτη διαφθορά και τις μεθόδους εξαπάτησης του δημόσιου συμφέροντος δεν αστειεύονται.

Αυτή τη φορά η εταιρεία θα πληρώσει 385 εκατ. ευρώ μόνο για το χρυσοπληρωμένο (και) από την Ελλάδα ακριβό φάρμακο Lucentis, δεδομένου ότι παραπλανητικά υποστήριζε πως δρα πιο αποτελεσματικά από το κατά πολύ φτηνότερο Avastin.

Το σκάνδαλο Novartis στη Γαλλία αφορούσε πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλους με ποσό 800 εκατομμύρια ευρώ που χρεώθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας ζημιώνοντας το Δημόσιο. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γαλλίας επέβαλε στη Novartis το τσουχτερό πρόστιμο των 385 εκατ. ευρώ για νόθευση ανταγωνισμού.

Υπερτιμολόγηση

Η Ελλάδα όμως, που αποτελούσε και χώρα αναφοράς στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων της Novartis και για τρίτες χώρες, κυνηγάει εισαγγελείς και πρώην υπουργούς που θέλησαν να χυθεί φως στη σκανδαλώδη υπόθεση, ενώ οι υπεύθυνοι της υπερτιμολόγησης που επέτρεψαν τις αθέμιτες αυτές πρακτικές είναι θύματα σκευωρίας. Κι από κοντά οι καλά χρηματοδοτημένοι και από τη Novartis εκπρόσωποι της 4ης εξουσίας.

Το συγκεκριμένο φάρμακο τιμολογήθηκε επί υπουργικής θητείας του Αν. Λοβέρδου, ενώ για τους εισαγγελείς προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε βάρος του τον Αύγουστο του 2019 για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Ο Αν. Λοβέρδος έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον Μάιο του 2019, μετά τις καταθέσεις μαρτύρων οι οποίοι υποστήριξαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου τέσσερα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.
Ο Αν. Λοβέρδος, μιλώντας πάντα για σκευωρία, υπέβαλε μήνυση κατά της Ελ. Τουλουπάκη ενώ έκανε αίτημα εξαίρεσής της. Το αίτημά του απερρίφθη. Ηταν εξάλλου ένας από εκείνους που ξεκίνησαν την εκστρατεία κατά της εισαγγελέα Διαφθοράς με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Εδώ όμως, σκευωρία...

Οπως είναι γνωστό, η κατηγορία αυτή τελικά υιοθετήθηκε αποκλειστικά από τον αντεισαγγελέα κ. Ζαχαρή με αποτέλεσμα να διώκεται σήμερα η εισαγγελέας Διαφθοράς. Προηγήθηκαν στη Βουλή οι καταδικαστικές αποφάσεις της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Μετά το βαρύ πρόστιμο που θα πληρώσει η φαρμακευτική εταιρεία στις ΗΠΑ (678 εκατ. δολάρια) για δωροδοκίες με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση φαρμάκων της, ενώ τα 310 αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, ακολούθησε τώρα και η Γαλλία. Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «σκευωρίας» ακόμα και τα μεγαλοστελέχη της Novartis εξακολουθούν να θεωρούνται αδιάψευστοι μάρτυρες κατηγορίας πολιτικών και δικαστικών που τόλμησαν να αναζητήσουν ευθύνες...

efsyn.gr