Στα σκαριά το «Ελληνικό Netflix»...

Η σχεδιαζόμενη είσοδος της… πλειοψηφίας της ΕΙΤΗΣΕΕ στη συνδρομητική τηλεόραση με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, το οποίο αποκάλυψε η στήλη την περασμένη Κυριακή, αλλάζει τα δεδομένα του ανταγωνισμού. Μια παλιά φιλοδοξία για... τη δημιουργία του «ελληνικού Netflix» αναζητεί τον δρόμο της δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στην αγορά. Το σχέδιο προβλέπει πως οι άδειες θα χορηγηθούν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, με τους κατόχους άδειας εθνικής εμβέλειας να έχουν προβάδισμα.

Ορισμένα από τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ...
θέλουν να μπουν στην αγορά της συνδρομητικής, όπου η Cosmote TV έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε συμφωνίες τηλεοπτικού προγράμματος, ενώ στη Nova, μετά την εξαγορά της Forthnet από την BC Partners, αναμένεται να υπάρξει σοβαρή ενίσχυση του τηλεοπτικού προϊόντος. Για να καλυφθεί το χαμηλό σημείο εκείνης η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει εκτός από το προβάδισμα και φάσμα συχνοτήτων που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να μπει τι θα συμβεί αν με την ψήφιση του νόμου στο ΕΣΡ καταθέσουν αίτηση η Cosmote TV και η Nova για να πάρουν την άδεια.

Το σχέδιο για την επέκταση μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ στη συνδρομητική είχε ως βάση το κλείσιμο του Mega, το οποίο και εν μέρει υλοποιήθηκε. Προέβλεπε πως εταιρεία θα όδευε σε πτώχευση και πως στον πλειστηριασμό που θα ακολουθούσε η ταινιοθήκη θα έσπαγε σε κομμάτια στα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ. Παράλληλα, μαζί με τους συστεγαζόμενους και συνεργαζόμενους σταθμούς θα δημιουργούνταν και μια νέα ταινιοθήκη με υλικό αρχείου και από άλλους σταθμούς, κυρίως τον ΑΝΤ1, που θα προσφερόταν συνδρομητικά. Η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να αποκτήσει άδεια εθνικής εμβέλειας και να πάρει την ταινιοθήκη του Mega ακύρωσε ένα κομμάτι του σχεδίου, το οποίο όμως διατηρεί τα βασικά του χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυλώνα στην τηλεοπτική αγορά: Συνεργασία των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ, συστέγαση τηλεοπτικών σταθμών και απόκτηση μεριδίου στη συνδρομητική τηλεόραση.

 mediagr.org